Inaintea celebrei „frunze a lui Udrea”, promovarea imaginii tarisoarei noastre pe diferitele canale media era facuta folosindu-se sloganul: „Romania, mereu surprinzatoare!”
Pentru improspatarea resurselor de surprize, din cand in cand, stabii care ar trebui sa gandeasca just pentru romanii de rand mai aduc in prim-plan cate o aberatie care-i face pe ei sa fie mandri de ceea ce le coace «neuronu’», iar pe oamenii normali sa ajunga la paroxism, satui fiind de nesimtirea lor. Concret: conform unui proiect de hotarare de guvern, angajatii Ministerului Afacerilor Externe vor primi un spor de 15% din salariu pentru “efortul fizic mare, in conditii nefavorabile de zgomot intens sau vibratii, suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire, precum si pentru alte conditii de munca ce pot duce la uzura prematura a organismului” (n.n. – cacofonia nu ne apartine).
Se impune precizarea ca vor beneficia de acest spor doar salariatii care lucreaza in sediile din Bucuresti ale ministerului.
Acum, nu e chiar nesimtire sa crezi ca oamenii, prin birourile respectivelor sedii, se apuca zilnic sa faca flotari, sa traga de haltere, sa traga de… altceva, sa joace tenis sau ce or mai face incat sa depuna un efort fizic mare in timpul unei zile de munca?
Ca sa nu mai spun ca precizarea cu zgomotul intens si cu vibratiile este chiar misto, ca e un iuresul dracut prin sediile alea, mai ceva ca in gara!
Nu e, oare, nesimtire sa te gandesti la un asemenea spor in conditiile in care exista romani care coboara in mina, care lucreaza in turnatorii, care isi umplu plamanii de siliciu prin sticlarii, care muncesc in ghetarii sau care lucreaza la morga?
Asta ca sa amintim doar cateva categorii de salariati care ar merita din plin sporuri de acest gen !
Este o noua dimensiune a nesimtirii impusa de angajatii Ministerului Afacerilor Externe care lucreaza in sediile din Bucuresti ale acestei institutii.
Orice roman care ajunge rupt de oboseala acasa, dupa o zi istovitoare de munca, ar putea lesne sa-si imagineze cam ce fac angajatii MAE. Ar putea, de fapt, doar sa isi imagineze, pentru ca rezultatele muncii lor nu se vad nicaieri. Important este doar ca ei sa mai ia niste sporuri, ca saracutii mor de foame intr-o tara care e in criza, nu?
Vorba aia: toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim!

Edi MOLDOVAN