Gata! S-a terminat cu Planul Urbanistic General al municipiului – capitala de judet ! Nu in sensul ca noua documentatie ar fi fost finalizata, ci pentru ca Primaria Ploiesti a renuntat la contractul semnat, in vara lui 2009, cu SC Toping Company, firma care castigase licitatia organizata in urma cu doi ani de catre autoritatea locala.
In prezent, functionarii din subordinea primarului Andrei Volosevici lucreaza de zor la depunerea documentelor de atribuire in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) pentru organizarea unei alte licitatii destinate incheierii unui nou contract privind reactualizarea planului urbanistic general al Ploiestiului.
Desi de la buget s-au cheltuit, deja, circa 300.000 de lei pentru primele etape ale realizarii PUG, Primaria Ploiesti a decis incetarea de drept a contractului, pe motiv ca termenul privind predarea documentatiilor de catre societatea castigatoare a licitatiei a expirat.
Vina nu apartine, insa, numai societatii care ajunsese deja la jumatatea drumului pentru realizarea noului PUG. Elaborarea unui nou plan general de urbanism implica, printre altele, obtinerea de catre beneficiarul lucrarii – in acest caz, Primaria Ploiesti – a unor avize de la diferite institutii ale statului, strict necesare pentru realizarea PUG. Acesta a fost si motivul pentru care, practic, a aparut un blocaj in derularea contractului, absenta raspunsurilor de la institutiile care ar fi trebuit sa transmita avizele pentru documentatie producand o sincopa in etapele de elaborare a planului.
„Situatia litigioasa” despre care vorbea primarul Volosevici, in urma cu cateva luni, s-a transformat, in cele din urma, intr-o reziliere de contract. Problema care ramane este ca, indiferent daca se va incheia un nou angajament pentru innoirea Planului Urbanistic General al Ploiestiului, se va ajunge la acelasi blocaj, din cauza avizarilor obtinute cu mare dificultate.
O alta urmare ar mai putea fi si aceea a imposibilitatii folosirii planurilor deja elaborate, pentru ca, indiferent de criza, municipiul se extinde, iar Primaria Ploiesti se va putea lauda cu aruncarea pe apa Sambetei a banilor deja achitati pentru studiile intocmite de catre Toping Company.
Daca termenul impus prin caietul de sarcini, la viitoarea licitatie, va fi tot de noua luni pentru executarea noului PUG, situatia actuala se va repeta, in conditiile in care pana si Andrei Volosevici recunostea ca realizarea unei asemenea documentatii dureaza, chiar si in cazul unei comune, circa cinci ani.
Ultima reactualizare a Planului Urbanistic General al Ploiestiului, in baza caruia s-au eliberat toate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire pe teritoriul orasului, a avut loc in anul 1999, iar termenul legal pentru refacerea planului a expirat in 2009. In prezent, incadrarea tuturor lucrarilor – inclusiv a celor de reabilitare a infrastructurii Ploiestiului – se face potrivit unui document elaborat in urma cu 12 ani, a carui valabilitate s-a tot prelungit, pana la finalizarea noii „harti” urbanistice a orasului.
V.STOICA