Cauza a fost preluata de la Sinaia pe motiv de dubiu in ceea ce priveste implicarea parchetului din localitate !
Recent, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ( PICCJ) a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca prin rezolutia din data de 29 iulie 2011, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in temeiul articolului 209 alin. 41 din Codul de Procedura Penala, au propus preluarea de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia, a dosarului constituit ca urmare a evenimentului petrecut intr-un magazin din zona Garii Azuga. Dupa cum am mai scris in ziarul nostru, in dupa-amiaza zilei de 27 iulie a.c., un individ – Nicolescu Cezar - a intrat intr-un magazin aflat in apropierea Garii Azuga, somand-o cu un pistol cu gaze (achizitionat ilegal) pe vanzatoarea B.S. sa-i dea toti banii proveniti din incasari. Vanzatoarea a solicitat unei cliente ( N.M., in varsta de 80 de ani) care se afla in magazin sa anunte politia, insa si aceasta a fost amenintata. La un moment dat, talharul s-a lasat pagubas, fara sa fi furat ceva, fugind si urcandu-se in primul tren care se punea in miscare, in directia Ploiesti. Imediat dupa aceea, martora a iesit din magazin strigand “Ajutor, sa vina politia !”.
Potrivit oamenilor legii din Prahova, in urma sesizarii efectuate prin apelul unic de urgenta 112, in jurul orei 15,20, politisti din Campina, coordonati de catre IJP Prahova au reusit prinderea individului in momentul in care trenul a oprit in statia din Campina. Adica la 20 de minute de la comiterea tentativei de talharie.
In conformitate cu articolului invocat de catre procurorii Curtii de Apel Ploiesti (209, alin 41) procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua, in vederea efectuarii urmaririi penale, cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare cand impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita din cauza imprejurarilor in care s-a produs, a dusmaniilor locale sau a calitatii partilor, sau una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul patru inclusiv printre procurorii ori grefierii parchetului sau judecatori, asistentii judiciari sau grefierii instantei, fie ca exista pericolul de tulburare a ordinii publice, ori urmarirea penala este impiedicata sau ingreunata din cauza complexitatii cauzei.
Potrivit comunicatului PICCJ, “motivele care au stat la baza preluarii cauzei la nivelul unitatii de parchet superioare ierarhic il reprezinta dubiul asupra potentialului de implicare din partea Parchetului din Sinaia , in contextul unei tentative de talharie cu mod de operare deosebit de periculos”.
Contactat telefonic, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia Costin Iulian Vaduvan, ne-a declarat ca “masura preluarii cauzei nu se justifica”, acesta considerand-o drept “o fortare a institutiei”.
Dupa preluarea cauzei, in dupa-amiaza zilei de 29 iulie a.c., a fost pusa in miscare actiunea penala fata de Nicolescu Cezar, care a fost prezentat Judecatoriei Ploiesti cu propunere de arestare. Magistratii instantei au admis cererea dispunand arestarea preventiva a suspectului pentru 19 zile.
Fl.TANASESCU