Petrolul Ploiesti – Ceahlaul Piatra-Neamt 0-1 (0-0)

Stadion: «Gloria». Spectatori: circa 2000. A marcat: Daniel Stana (73)
Petrolul Ploiesti: Zendeli – Straut, Sipovici, Petrovici, P. Stoica – Enescu (68 M. Roman), Barbulescu (36 Buhusi) – Oprita, V. Negru, Fl. Dumitru (cpt) (59 Catarama) – Komazec. Antrenor: Valeriu Rachita.
Ceahlaul Piatra Neamt: Jovici – Dumitras, Forminte (cpt), Cazan, Barna – Badescu (62 Constantinescu), Achim, Monroy, Stana (89 Cebotaru) – Lucas Garcia (80 Matheus), Gafita. Antrenor: Constantin Enache.
Cartonase galbene: Straut (16), V. Negru (34) – Lucas Garcia (9), Gafita (37 si 49), Barna (71), Stana (73), Jovici (86), Matheus (90+2).
Cartonas rosu: Gafita (49).
Au arbitrat: Marius Avram (Bucuresti) – Aurel Onita (Constanta), Mircea Orbulet (Bucuresti). Observatori: Corneliu Fecioru (Bucuresti, FRF), Mircea Cezar Ionescu (Bucuresti, LPF)
Jucatorul meciului: Daniel Stana

Straut – incapabil sa marcheze din 3 metri, Petrovici, lasand mingiile sa cada, Barbulescu si Enescu – fara vreun dribling sau vreo pasa decisiva, „la constructie”, Dumitru – „uzat”, Oprita „citit de adversar”, „rezervele” Catarama si Buhusi – mai degraba penibile si Petrolul a pierdut la Buzau, 1-0, in „meciul adevarului”, asa cum il anticipa antrenorul Valeriu Rachita. Un esec care nu trebuie dus in extrema „disperarii”, considerand ca aceasta este valoarea Petrolului, adica una care nu i-ar permite sa stea in Liga I, daca va continua cu astfel de evolutii, dar un esec care ar trebui sa-i si „trezeasca” pe cei care visau la un parcurs lejer, in care poti bate campioana si lua punct Vasluiului. De fapt, cota Petrolului este una „de partea a doua a clasamentului”, atitudinea fiind capitolul care va da „clasarea” echipei aproape de zona „linistita” sau in lupta pentru evitarea retrogradarii. Deci, punct si de la capat, cum se spune: campionatul de abia acum incepe!
Au „ucis” spectacolul
Meciul dintre Petrolul si Ceahlaul a fost greu de privit de un „neutru”, calitatea acestuia, viteza de joc, numarul de faze de poarta, toate fiind la „cote de avarie”, mai ales in prima repriza. Ploiestenii au aratat ca sunt „limitati” atunci cand trebuie sa-si impuna jocul, suferind la capitolul posesie, iar moldovenii au facut ceea ce stiu ei mai bine, adica un joc bazat pe o defensiva exacta si cateva „contre” prin Stana sau argentinianul Lopez Garcia. Vreo doua suturi pe poarta (al lui Forminte, in min. 34, parca a „ciupit” si bara exterioara), cateva lovituri libere batute binisor de Komazek „la bataie”, in careu si cam atat.
Eliminarea cu doua taisuri
Dupa pauza, primul eveniment cu adevarat important a fost al doilea avertisment incasat de atacantul Gafita, pentru un al doilea fault in atac, semnalizarea asistentului Onita facandu-l pe centralul Marius Avram sa-l trimita la cabine pe jucatorul Ceahlaului. Cu un om in plus, Petrolul s-a avantat spre poarta adversa, dar haotic, fara orizont, spatiile din defensiva petrolista fiind speculate pe contraatac de Ceahlaul, argentinianul Lopez Garcia, un „fotbalist interesant”, centrand pentru Stana, aparut la bara a doua, sutul puternic al olteanului nelasandu-i nicio sansa lui Zendeli (min. 73). Cu avantaj pe tabela si dezavantajati numeric, oaspetii s-au „inchis” si mai bine, iar petrolistii au „cazut” efectiv, elocvente fiind fazele din ultimele minute, cand Catarama a scapat mingea in aut de poarta, ratand o preluare simpla, iar Buhusi a tras de la 25 de metri nimerind fanionul de la coltul terenului!
Stana: „Nu e razbunare”

Omul meciului de la Buzau a fost, fara indoiala, mijlocasul stanga Daniel Stana (in foto stanga jos, luptand, la propriu, cu un adversar), fotbalistul care a si marcat, de altfel, unicul gol al partidei, avand insa o prestatie consistenta pe intreg parcursul meciului. Fost jucator la Petrolul si la Chimia Brazi, unde nu a avut totdeauna cele mai «bune zile», Stana si-a dovedit valoarea, facandu-i sa regrete pe multi din judet ca nu i-au acordat o sansa. « Nu consider acest gol ca o razbunare a mea. Nici nu ma mai gandesc la ceea ce a fost, sunt la Ceahlaul, am jucat titular meci de meci, si imi pare rau ca deja am patru avertismente si etapa vitoare, cu Chiajna, nu pot fi in teren. Nu ma bucur ca am dat gol impotriva Petrolului, ci ca am dat gol, pentru ca este primul reusit de mine in Liga I si a fost unul de 3 puncte » – a declarat Stana, care a fost avertizat ca s-a dus la gard, sa se bucure alaturi de suporterii moldoveni, dupa ce l-a invins pe Zendeli.
Declaratii dupa meci:
Valeriu Rachita: „A fost un meci pe care l-am anticipat corect, o echipa a Ceahlaului aflata in cea mai buna formula a ultimilor ani. N-am reusit sa-i trezesc pe baieti dupa euforia succesului de la Chiajna. Au crezut ca daca au batut acolo s-a terminat campionatul. Vina imi apartine in totalitate. Am pierdut meciul la prima mare ocazie de gol a lor, dar asa cum nu am facut nunta dupa victoriile de pana acum, nu vom face priveghi dupa acest esec. Vor fi si sanctiuni, asa cum primele si salariile sunt achitate la timp. Se vor plati si amenzi, iar unii dintre jucatori vor merge sa joace la echipa a doua. Se simte ca jucam toate meciurile in deplasare, dar asta nu constituie un motiv pentru esecul din aceasta seara. Jucatorii mei au fost cu nasul pe sus de parca veneau de la Barcelona. Ceahlaul a avut atitudine si determinare. A avut o singura ocazie de gol, dar a fost o echipa organizata si a castigat trei puncte.”.
Costel Enache: “S-a dovedit ca am un lot de caracter, cu jucatori care au depasit si momentul in care am ramas in inferioritate. Au avut o atitudine pozitiva, au dorit cele trei puncte si este meritul lor ca au reusit. Cred ca am avut un plus de tehnica in regim de viteza si o posesie buna. Se poate spune, statistic, ca noi jucam mai bine in deplasare, acum astept sa legam victoriile si la meciuri de pe teren propriu”.
Marian DIMA