In cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, la diferite instante din Bucuresti si din Prahova, se vor afla pe rol trei procese in care inculpati sunt vamesi de la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Prahova.

Cel mai avansat, daca se poate spune asa, este lotul functionarilor vamali care au fost trimisi in judecata la finalul anului 2006, atunci cand Vama Ploiesti a fost zguduita din temelii de primul scandal de infractiuni de coruptie savarsite in judetul Prahova. Lotul vamesilor trimisi in judecata la vremea respectiva a trecut prin peste 50 de termene in procesul derulat la Tribunalul Prahova, instanta care i-a condamnat, in mare parte, la inchisoare cu suspendare, cu drept de apel. Dosarul a ajuns, in prezent, la Curtea de Apel Ploiesti, acolo unde se va da startul celei de-a doua etape – din trei
posibile – de judecare a lucratorilor vamali membri ai primului lot „negru” din istoria Vamii Ploiesti. Primul termen al apelului a fost stabilit pentru 21 septembrie 2011, la Sectia Penala a Curtii de Apel Ploiesti.
Pe de alta parte, la Tribunalul Prahova, respectiv la Curtea de Apel Bucuresti, tot in septembrie vor incepe, in prima instanta, procesele cu cei mai „proaspeti” acuzati de infractiuni de coruptie din cadrul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Prahova. Este vorba despre dosarele penale rezultate din disjungerea cauzei referitoare la Cornel Costea, fostul director executiv al Vamii Ploiesti. Trei dintre lucratorii
vamali – fosti subordonati ai lui Costea – vor fi judecati in procesul care a inceput deja pe 1 septembrie la Tribunalul Prahova, in timp ce fostul lor sef va avea primul termen in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti in ziua de 19 septembrie. Atat cei trei vamesi, cat si fostul director sunt judecati in stare de libertate, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat eliberarea din arest preventiv a lui Cornel Costea, la inceputul lunii iulie.
Prin rechizitoriul intocmit de catre
procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, cel mai nou lot de inculpati proveniti de la Vama Ploiesti a fost acuzat de luare de mita si primire de foloase necuvenite, iar in sarcina fostului sef Cornel Costea s-a retinut savarsirea mai multor infractiuni de coruptie, in legatura cu activitatile de import-export efectuate la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Prahova.
Violeta STOICA