In sistemul de invatamant prahovean lucreaza aproximativ sapte mii de cadre dactice, iar cele mai multe primesc salarii modeste. O statistica recenta arata ca profesorii romani si cei bulgari sunt pe ultimul loc dupa nivelul salariilor in comparatie cu colegii lor din Uniunea Europeana. Nici nu e de mirare, daca luam in calcul faptul ca un profesor debutant trebuie sa traiasca lunar cu ridicola suma de 687 de lei, in conditiile in care numai intretinerea la un apartament cu doua camere, in sezonul rece, este de circa 300 de lei. Din restul de 387 de lei, profesorul trebuie sa plateasca facturi, mancare, eventual si naveta, iar daca mai are si copii…

60% dintre profesori au venituri minime

Un profesor debutant (care lucreaza de mai putin de doi ani ), cu studii superioare de lunga durata are un salariu de 981 de lei brut, din care primeste efectiv 687 de lei. Profesorul pentru invatamant prescolar si profesorul pentru invatamant primar debutanti primesc aceeasi suma daca au terminat o facultate de specialitate, iar daca au terminat scoala postliceala pedagogica sau liceul pedagogic au un venit de 838 de lei brut (600 de lei net). Profesorul cu studii superioare si definitivat traieste dintr-un salariu de 988 de lei brut (706 lei net), iar daca a acumulat peste 40 de ani vechime – obtine 1501 lei brut (1.050 de lei net), la care se adauga 25% – sporul de vechime. Sporurile variaza de la 5% din salariul de baza – pentru cadrele didactice cu vechime intre 3 si 5 ani – si pana la 25% – daca dascalul lucreaza de peste 20 de ani. Cadrele didactice din unitatile de invatamant special mai primesc o indemnizatie echivalenta cu 15% din salariul de incadrare. La veniturile dascalilor se mai poate adauga gradatia de merit, obtinuta in urma unui concurs. Aceasta reprezinta 25% din salariul de incadrare si se acorda pe o perioada de cinci ani, dar numai 16 % din totalul de aproximativ 7.000 de cadre didactice prahovene beneficiaza de ea. Profesorii mai pot beneficia si de indemnizatie pentru dirigentie – 10% din salariul de incadrare.
Un profesor tanar, cu studii superioare si grad didactic II, cu vechime intre doi si sase ani, primeste un venit deloc incurajator: 1.029 de lei brut ( adica circa 720 de lei net) si, in functie de vechimea in munca, ajunge la maximum 1.580 de lei brut, adica 1.110 de lei net, la care se adauga sporurile de vechime. Un profesor cu gradul didactic I castiga intre 1.103 lei brut (adica 772 de lei net) si poate ajunge sa aiba un venit de 1.896 de lei net daca are peste 40 de ani vechime ( 1.327 de lei net), la sumele respective adaugandu-se sporurile de vechime.
De exemplu, un profesor in varsta, care are dreptul la cel mai mare spor de vechime (25% ), detine gradatie de merit si este diriginte, primeste 3.318 lei brut, dar ramane cu numai 2.328 de lei. Astfel de cazuri sunt, insa, rare, doar aproximativ 5% dintre cadrele didactice avand astfel de venituri. Putini sunt si dascalii care detin titlul stiintific de doctor si primesc 15% din salariul de baza pentru acesta (cateva sute de persoane). Potrivit noilor prevederi legale, in prezent beneficiaza de stimulentul respectiv numai personalul didactic care a obtinut acest drept pana pe 31 decembrie 2009.
Cele mai multe cadre didactice traiesc din salariul de incadrare si din sporurile de vechime. La nivelul judetului exista 7.332, 5 posturi didactice, dintre care aproximativ 60% sunt acoperite de dascali cu venituri mici: 800 de posturi – cu debutanti, 88- cu suplinitori fara studii corespunzatoare postului, 1.290 de posturi – cu profesori cu gradul II, 1.639 de posturi – cu profesori care au doar definitivat.
Nici pensionarii nu o duc mai bine. Dupa 40 de ani de munca si zeci de examene sustinute de-a lungul carierei, ei s-au trezit in acest an scolar cu veniturile diminuate cu cateva sute de lei. Legiuitorul a decis ca ei sa fie remunerati in sistemul platii cu ora, sa nu mai primeasca spor de vechime si nici compesatia tranzitorie (intre 2% si 30% din salariu) daca predau in invatamantul rural. Pensionarii nu mai pot beneficia nici de dirigentie, potrivit noilor reglementari legale. In Prahova, pensionarii au primit 173 de norme in unitatile de invatamant.

Cel mai „bogat” director primeste 2.490 de lei

Directorii unitatilor de invatamant beneficiaza de indemnizatie pentru functiile de conducere, dar numai cei care conduc unitati mari ajung sa aiba venituri de peste 2000 de lei. Indemnizatia de conducere variaza intre 15% – pentru cei care conduc gradinite cu program normal si ajunge la 33% – pentru cei care manageriaza grupuri scolare, colegii cu peste 40 de clase, internate si cantine. De exemplu, un director care conduce o scoala generala cu mai putin de 20 de clase, are grad didactic II, vechime intre 22 si 25 de ani primeste 2.085 lei brut (1.450 de lei net), iar directorul unei scoli cu 35 de clase, cu grad didactic I, vechime 30 de ani si gradatie de merit primeste 3.280 de lei brut, dar ramane cu 2.290 de lei lunar, in buzunar. La nivelul judetului, 2.490 de lei net (3.565 de lei brut) este cel mai mare salariu al unui director de institutie de invatamant. Acesta conduce un colegiu national, se incadreaza in transa de vechime 35-40 de ani, detine grad didactic I si gradatie de merit. In cazul unui director adjunct, indemnizatia variaza intre 20% – 25%, in functie de tipul unitatii de invatamant (institutiile cu putine clase nu au in schema de personal aceasta functie).
Ana-Maria MAXIM