CSU Asesoft – U Mobitelco, astazi, ora 20:00

Echipa ultimilor 10 ani din baschetul romanesc intalneste campioana en-titre. Un paradox, la prima vedere, pentru oamenii din afara fenomenului. Pentru finii cunoscatori, insa, un adevar. Mai mult decat un derbi, mai presus decat o batalie epica, confruntarea dintre cele doua echipe isi desfasoara, in aceasta seara, un nou episod. De aceasta data, in Sala Sporturilor din Brazi, micuta arena primindu-si deja botezul intr‑ale baschetului, in urma cu doua saptamani, cu prilejul partidei jucate de CSU Asesoft in Cupa Romaniei, in compania Energiei Rovinari.
Putea fi meciul de gala al finalei din sezonul trecut, daca partida cu numarul 6 ar fi avut un alt deznodamant. S-a opus atunci unui decisiv Morris, baschetbalistul care a adus titlul pe Somes printr-o aruncare desprinsa parca din filmele americane. Practic, o pagina de istorie pe care ploiestenii au avut taria sa o intoarca, tocmai in asteptarea unui prim meci in fata studentilor, dupa „accidentul” din mai.

Ardelenii au avantajul omogenitatii

Daca, in cazul Asesoftului, restructurarea lotului a fost una masiva, nu acelasi lucru s-a intamplat si la U Mobitelco. Fara a depasi frontierele cotidianului, in perspectiva participarii in grupele EuroChallenge, managerii gruparii clujene au ales sa mearga pe continuitate si pe forta grupului.
Ardelenii s-au despartit de Claudiu Fometescu, ajuns intre timp la CSM Bucuresti, si de Branko Cuic, sarbul alegand provocarea numita BC Timisoara. In locul lor, au fost adusi Mihai Paul, unul dintre cei mai buni jucatori ai lui BCA Pitesti, in stagiunea precedenta, si, totodata, fost jucator al lui CSU Asesoft, si David Lawrence, americanul revenind la Cluj dupa o mai veche accidentare la genunchi, suferita in februarie 2010.
Chiar si in aceste conditii, campioana a avut un start ezitant in noul sezon, parasind Cupa Romaniei inca din faza optimilor de finala. Este pentru cel de-al treilea an cand echipa U Mobitelco este eliminata din primul tur al Cupei. In 2009, alb-negrii erau invinsi de CSU Asesoft, in 2010, de BC Mures, si, acum, de Gaz Metan Medias.
Practic, in ciuda faptului ca joaca in aproape aceeasi formula inca din 2008, trupa lui Marcel Tenter pare dependenta de fiecare jucator strain in parte. Dubla mansa cu Gaz Metan Medias a scos la iveala un adevar greu de anticipat pentru o echipa de talia Universitatii –ardelenii nu etaleaza acelasi joc solid cand Tenter are la dispozitie doar 4 baschetbalisti de peste hotare, puterea de exprimare a echipei avand de suferit. Ba, mai mult, principalii marcatori ai echipei clujene in sezonul trecut au fost Dykes si Krstanovic, in timp ce la ploiesteni Burlacu a fost lider in clasamentul punctelor marcate, iar Szijarto – unul dintre cei mai eficienti jucatori.
Spre deosebire de omologul sau, Arnautovic nu pare deloc deranjat de faptul ca dispune de doar 4 jucatori straini, pe care ii va rula atat in campionat, cat si in Cupa. In plus, faptul ca in vestiarul ploiestenilor se vorbeste, dupa mult timp, in sarbeste, poate constitui un avantaj pentru CSU Asesoft.

Ploiestenii, mai eficienti

Procentajele slabe avute de clujeni, mai ales in partida tur cu Gaz Metan Medias, au reprezentat una dintre cauzele eliminarii premature din Cupa. Baietii lui Tenter au contabilizat 45% din actiune si 71% de la linia de libere in cele doua meciuri cu mediesenii. In plus, Kyndall Dykes, cel mai bun jucator strain din Divizia A in stagiunea anterioara, nu a mai fost atat de eficient, americanul parand destul de timorat in multe momente ale jocului.
In schimb, formatia CSU Asesoft a fost ceva mai ordonata in ofensiva, Burlacu si compania controlandu-si cu precizie aruncarile. Doar sfertul 4 al intalnirii tur cu Energia Rovinari a facut nota discordanta in acest sens, pe fondul oboselii dar si al numarului mare de greseli acumulate, ploiestenii ratand de mai multe ori tinta. Chiar si asa, evolutia din partida retur de la Targu Jiu a fost una menita sa nu lase nici macar un semn de intrebare, procentajele de 50%, in ambele manse, la aruncarile din actiune si 84% la linia de fault fiind mai mult decat concludente in transarea calificarii in sferturi.
Bogdan CHITIC