Recent, o agresiune, intre doi elevi de clasa a IX-a ai Grupului Scolar de Transporturi din Ploiesti, s-a petrecut in timp ce in scoala se aflau reprezentanti ai Politiei de Proximitate, iar profesorul de serviciu era pe hol, dupa cum ne-a precizat ieri purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Prahova, Aurel Graur. Potrivit acestuia, incidentul a avut loc, insa, rapid, si nimeni nu a avut timp sa reactioneze. Totul s-a petrecut intr-o pauza, intr-o sala de clasa, cand unul dintre elevi s-a gandit sa-i loveasca, in joaca, pe colegi, cu o rigla. Un coleg deranjat de acest lucru, i-ar fi spus baiatului cu rigla sa-l lase in pace, apoi i-a pus mana la gat. Gestul l-a infuriat pe tanarul care declansase conflictul, asa ca si-a lovit colegul cu capul in zona fetei, provocandu-i sangerari nazale. Baiatul a fost dus la spital pentru a primi ingrijiri medicale. Politistii au dat ambilor elevi cate o amenda de 500 de lei, iar agresorului i-a fost intocmit si dosar penal. Directoarea institutiei de invatamant, Anca Ciobotaru, ne-a declarat tot ieri: „In Consiliul Profesoral al scolii au fost aprobate cateva masuri in urma incidentului: pentru elevul care si-a agresat colegul – eliminare pe o perioada de trei zile si scaderea notei la purtare la 6, iar pentru cel lovit – care a provocat agresiunea – mustrare scrisa si nota 9 la purtare, cu posibilitatea de a i se ridica sanctiunea daca pana la finalul anului va avea un comportament ireprosabil”. Interlocutoarea noastra ne-a confirmat ca Politia de Proximitate era in institutie, iar profesorii de serviciu – pe holuri, dar ca „totul s-a petrecut intr-o fractiune de secunda”, iar in momentul respectiv elevii nu erau supravegheati.
Inspectoratul Scolar al Judetului Prahova a efectuat propria ancheta la grupul scolar ploiestean, in urma careia au fost facute cateva recomandari institutiei de invatamant: intensificarea activitatilor educationale, o mai stransa legatura cu familiile elevilor, avand in vedere ca multi tineri provin din medii defavorizate, avand familii cu probleme sociale, colaborarea cu Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Prahova.
In aceeasi unitate, cu o luna in urma, un elev de clasa a XII-a si-a amenintat un coleg cu un briceag. Agresorul respectiv are dosar penal, a primit nota patru la purtare si a fost eliminat cinci zile. Elevul agresat, care a provocat incidentul injurandu-si colegul, a primit nota noua la purtare si o mustrare, insa exista posibilitatea de a i se ridica sanctiunea daca pana la finalul anului va avea un comportament ireprosabil. Acest incident a fost, de altfel, si motivul pentru care Politia de Proximitate a inceput sa vina zilnic in scoala.
Conducerea unitatii de invatamant a stabilit, recent, un plan suplimentar de masuri pentru a preveni actele de violenta. Una dintre acestea vizeaza „efectuarea unor controale, prin sondaj, pentru a afla daca elevii au adus in scoala arme albe. Noi nu avem voie sa le umblam in ghiozdane, dar acestia vor fi rugati sa le goleasca de buna voie”, ne-a mai precizat directoarea scolii. Conducerea institutiei a mai planificat programe educative pe tema combaterii violentei, intalniri ale elevilor cu medici, politisti, jandarmi, juristi, psihologi etc. Potrivit acesteia, printre cauzele incidentelor de acest fel se regasesc faptul ca unii elevi „vor sa se impuna ca lideri in clasa” si carentele educationale. In schimb, Aurel Graur este de parere ca actele de agresiune intre elevi sunt un ecou al violentei prezente in societatea actuala. Totodata, acesta sustine ca in scolile prahovene se desfasoara actiuni educative pe tema antiviolentei, dar tinerii ar trebui sa fie educati in acest sens, de mici, si de catre familii.
A.M.