Postul Craciunului in bisericile ortodoxe incepe astazi si dureaza 40 de zile, potrivit hotararii Sinodului local din Constantinopol care a avut loc in 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi.
Postul Nasterii Domnului, al doilea ca importanta dupa Postul Pastilor, incepe in 15 noiembrie si se incheie in 24 decembrie. Cea mai aspra zi de postire pentru Sarbatoarea Craciunului este 24 decembrie, ajunul Nasterii Domnului.
In Postul Craciunului este dezlegare la peste si preparate din peste, la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica din perioada 21 noiembrie-18 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste.
In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza lunea, miercurea si vinerea pana in ceasul al noualea (aproximativ orele 15.00-16.00), cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn; martea si joia se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se ingaduie si peste, cu exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru). Daca lunea, martea sau joia cade praznuirea vreunui sfant cu doxologie mare, se dezleaga la peste, iar miercurea si vinerea, la vin si untdelemn, dar se mananca numai o data pe zi. Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin.
Postul Craciunului este tinut si in Biserica Romano-Catolica, unde este numit “Jejunum Adventus Domini” (Postul venirii Domnului), dar dureaza doar trei saptamani.