Nouasprezece politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IJP) Prahova s-ar putea alege cu sanctiuni ce pornesc de la avertisment si pot ajunge la destituirea din sistem, in functie de gravitatea faptelor constatate in urma anchetei efectuate de catre o comisie din cadrul Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dupa cum a confirmat, ieri, comandantul IJP Prahova, comisar sef Bogdan Despescu.

Cercetarea survine ca urmare a deficientelor inregistrate in solutionarea unor dosare penale, precum si in coordonarea serviciilor operative, depistate de catre Corpul de Control al MAI, in cadrul verificarilor intreprinse in Prahova in perioada 30 septembrie – 17 octombrie a.c. Este vorba, in principal, despre carente in coordonarea serviciilor operative privind planificarea si evaluarea activitatilor, dar si despre solutionarea in termenul legal a dosarelor penale, ca si despre obtinerea unor indicatori slabi de performanta, dupa cum a precizat conducerea Ministerului Administratiei si Internelor. Ca urmare, ministrul Traian Igas a aprobat deja declansarea cercetarii prealabile a lotului celor nouasprezece lucratori de politie din cadrul IJP Prahova.
Seful IJP Prahova a mai declarat, ieri, presei ca „unii dintre politistii cercetati au fost controlati, in acest an, si de catre conducerea inspectoratului, ocazie cu care, in cazul unora dintre acestia, s-a dispus cercetarea prealabila. Totodata, pentru abaterile depistate, au fost aplicate 37 de sanctiuni disciplinare, existand si doua cazuri de destituire din Politie pentru savarsirea unor abateri grave – instrumentarea necorespunzatoare a unor lucrari si, respectiv, pentru imixtiune in activitatea unui alt politist”.
Prahova nu este singurul judet in care se desfasoara asemenea cercetari, activitatea unor politisti din Timis, Hunedoara, Arges, Calarasi fiind, de asemenea, vizata de catre Corpul de Control al MAI.
Dumitru CONSTANTIN