In vreme de criza economica si de criza a locurilor de munca, ingineria ramane un domeniu atractiv, cei mai multi specialisti reusind sa se angajeze relativ usor, dupa terminarea facultatii. De la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti mii de absolventi pleaca, an de an, catre companiile petroliere din tara si din cele mai indepartate colturi ale lumii. Chiar daca salariile lor sunt confidentiale, unii ingineri nu ascund nivelul de trai pe care reusesc sa-l obtina muncind in acest domeniu. Cel mai bine remunerati sunt inginerii petrolisti cu experienta, care lucreaza in alte tari, ale caror salarii pot ajunge sa aiba chiar si cinci cifre.

„Nu sunt santiere unde sa nu fie prezent macar un absolvent al facultatii noastre”

Potrivit decanului Facultatii Ingineria Petrolului si Gazelor, prof. univ. dr. ing. Iulian Nistor, fata de acum 10 – 20 de ani, absolventii IPG isi gasesc cu usurinta de lucru, cei mai buni studenti fiind angajati chiar inainte de a termina studiile, de catre companiile petroliere ce isi desfasoara activitatea in Romania. Angajatorii sunt interesati mai ales de cei cu specializari in foraj-extractie, geologie, transportul fluidelor. „Este greu de avansat un procent al celor care lucreaza in strainatate. De remarcat ca foarte putini dintre cei care aleg sa lucreze in strainatate isi stabilesc domiciliul acolo. Natura acestei meserii le permite sa aiba un program destul de avantajos, cu perioade de doua saptamani, o luna sau 45 zile de lucru, urmate de perioade egale libere, asa ca baza lor ramane in Romania. De regula, companiile petroliere din afara angajeaza specialisti cu experienta in domeniu de cel putin 4 – 5 ani. Noi nu detinem o baza cu astfel de informatii, acestea fiind obtinute ocazional. Ce pot spune cu certitudine este ca numarul de absolventi care lucreaza in strainatate este destul de mare; cred ca procentul de minimum 10% este unul realist”, ne-a precizat decanul facultatii. Tarile arabe atrag cei mai multi ingineri petrolisti: Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite. Foarte multi studenti au lucrat in Libia, dar din cauza evenimentelor politice si sociale din acea zona, au plecat.
In topul zonelor unde lucreaza fostii studenti ploiesteni urmeaza zona Marii Nordului, in special Norvegia. Multi petrolisti romani sunt, insa si in Aberdeen – Scotia, in Canada, la Houston – SUA, in Africa – Angola, Sudan, Gabon, Nigeria, precum si in America de Sud, sau in Kazahstan. „Nu cred ca mai exista zone din lume in care sunt santiere de petrol unde sa nu fie prezent macar un singur absolvent al facultatii noastre, fie el si strain”, ne-a marturisit decanul facultatii amintite. Unii dintre fostii studenti detin acum si functii importante in companii straine. In stafful OMV, atat la Bucuresti, cat si la Viena, sunt si ingineri absolventi ai IPG, dar si la Watherford. Totodata, multi ingineri petrolisti romani sau straini au propriile companii in Canada sau SUA, iar aproape toata conducerea Petro Vietnam este alcatuita din absolventi ai IPG, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Salariile ajung si la cateva mii de dolari lunar. „Companiile mai mici, cu activitate in Romania, cum ar fi cele de consultanta, studii geologice etc., ofera pentru debutanti salarii de 1500 – 2000 lei / luna, acestea urmand sa creasca in timp, in functie de performantele companiei, dar si ale salariatilor. La companii mai mari, salariile pleaca de la 2500 – 3000 lei/luna. Pentru cei care lucreaza in strainatate, lucrurile stau altfel. Daca este vorba despre o companie romaneasca, pe langa salariul din tara, angajatii primesc un salariu in dolari sau euro, substantial mai mare decat cel din tara. Marile companii straine care desfasoara activitatea in tara ofera salarii chiar si duble fata de cele romanesti. Aceleasi companii, dar pentru activitate in strainatate, ofera salarii ce pot fi si de 10 ori mai mari decat in tara. Pentru debutanti, venitul pleaca de pe la 2000 – 3000 dolari/luna, urmand sa creasca la 5000 dolari/luna si chiar mai mult pentru specialistii cu multa experienta”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.

Inginerii automatisti – cei mai cautati de la IME

Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica pregateste specialisti in domenii cu mare cautare pe piata muncii din tara si din strainatate, ne-a comunicat decanul facultatii, prof. dr. ing. Mihai Minescu. Absolventii si-au gasit locuri de munca in proportie de aproximativ 90% inca de la primele promotii, iar in prezent, acest procent este de 80%. „Nivelul angajarilor imediat dupa absolvire este constant, cu o descrestere usoara in ultimii doi ani. Dintre absolventi, cei mai cautati sunt, in ordine: inginerii automatisti, inginerii in domeniul calculatoarelor, inginerii electronisti si inginerii in domeniul electric. In general, proaspetii absolventi nu pleaca imediat sa lucreze in strainatate. Totusi, ei sunt angajati de firme care activeaza in Romania si care au sediul in strainatate. Procentul absolventilor care angajeaza in alte tari este de 14%, iar majoritatea se intreapta spre SUA, Olanda, Franta, Italia, Anglia, Canada etc. Nu cunosc sa existe absolventi cu functii de conducere in companii din alte tari”, ne-a precizat decanul. Pentru cei care au urmat aceasta facultate, salariile variaza in functie de firma si de tara unde isi desfasoara activitatea. Pentru a putea lucra in strainatate, absolventii trebuie sa aiba o experienta de 1, 5- 2 ani. Pentru angajatii din alte tari, cu experienta de doi–trei ani, salariile pornesc de la 2000-3000 de dolari. Inginerii cu mai multa vechime in munca pot ajunge sa castige si 7000-10.000 de dolari. In schimb, in Romania, un absolvent primeste la angajare un salariu de 1600-1800 de lei si abia dupa aproximativ 10 ani acesta poate sa ajunga la 3000 de lei. „Absolventii cu o buna pregatire teoretica, probata cu ocazia interviurilor organizate de companiile multinationale, pot sa obtina chiar din primul an de angajare si 5000 de lei plus o serie de bonusuri cum ar fi: cazare gratuita, masina de serviciu, telefon platit de firma, stagii de pregatire platite de firma etc.”, ne-a mai precizat prof. dr. ing. Mihai Minescu.

40% dintre fostii studenti de la Tehnologia Petrolului pleaca peste granita

Eliminarea repartitiilor din sistemul economic centralizat a ingreunat, intr-o anumita masura, eforturile absolventilor Facultatii de Tehnologia Petrolului si Petrochimie de a gasi un job, potrivit precizarilor prof. dr. ing. Paul Rosca, decan al facultatii. Facultatea, prin specializarile sale, raspunde insa unor nevoi vitale ale comunitatii: furnizarea energiei si protectia mediului, asa ca inginerii care termina studiile din cadrul TPP raman destul de cautati pe piata muncii. In Romania, angajatorii cauta mai ales absolventi cu specializari in Prelucrarea Petrolului si Petrochimie, Ingineria si Protectia Mediului si Informatica industriala, iar in strainatate cei mai cautati sunt specialistii in Prelucrarea Petrolului si Petrochimie si in Informatica industriala.
„Aproximativ 40 % dintre cei care termina facultatea pleaca peste granita, mai ales in tari din Orient, America Latina, America de Sud, SUA, Uniunea Europeana. Atat absolventi straini, cat si absolventi romani ocupa functii de conducere in companii din strainatate. Salariile sunt mult mai mari, in alte tari, dar in general sunt confidentiale. Ele sunt cuprinse intre 2000 si 15.000 euro/luna”.
Ana-Maria MAXIM