Curtea de Conturi a Romaniei a dat publicitatii raportul privind activitatile intreprinse in cursul anului 2011 de catre reprezentantii acestei institutii de audit financiar si de control la nivelul intregii tari. Deocamdata, pana la aparitia rapoartelor detaliate ale Camerelor de Conturi din teritoriu, in document apar doar cateva exemple privitoare la situatia „din teren”, dintre care nu lipsesc autoritati administrativ-teritoriale din judetul Prahova sau alte institutii care au fost supuse controalelor si misiunilor de audit financiar in anul 2011. La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, reprezentantii Curtii de Conturi au realizat, pe parcursul anului trecut, 1730 de actiuni, dintre care 1.155 de actiuni de audit financiar, 13 actiuni de audit al performantei si 562 de actiuni tematice de control. La finalul acestora, insa doar 10 certificate de conformitate au fost acordate autoritatilor controlate, acest lucru insemnand ca doar 0,9% din totalul acestora nu au avut probleme de natura financiara. Ca urmare a derularii actiunilor de audit si control efectuate de Camerele de Conturi in anul 2011, la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale au fost constatate abateri si nereguli care au determinat nerealizarea unor venituri cuvenite bugetelor publice, au cauzat prejudicii bugetelor locale, sau au influentat calitatea gestiunii economico-financiare a entitatilor verificate. Potrivit raportului Curtii de Conturi a Romaniei, la nivel national in cadrul unitatilor administrative, abaterile constatate in actiunile de control sau de audit care au generat producerea de prejudicii au fost estimate la 370.625.000 de lei, din care nerespectarea reglementarilor legale in efectuarea cheltuielilor a generat prejudicii de 340.844.000 de lei, incalcarea prevederilor legale referitoare la administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale (aproape opt milioane de lei), abateri cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, incheierea si administrarea contractelor (8.120.000 de lei).
Probleme in privinta elaborarii si fundamentarii proiectului de buget pentru anul 2010 (perioada pentru care s-a efectuat auditul, in cursul anului trecut) au aparut la primariile comunelor Jugureni si Filipestii de Padure, potrivit raportului mentionat, in cadrul ambelor unitati administrativ-teritoriale fiind mentionate si anumite nereguli referitoare la introducerea in programul de investitii publice a unor obiective pentru care nu s-au asigurat sursele de finantare si care nu au avut la baza documentatiile privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor asimilate investitiilor.
Intocmirea deficitara a evidentelor contabile a fost constatata, alaturi de comunele deja mentionate, si in localitatea Gura Vadului, precum si in orasele Slanic, Valenii de Munte si in municipiul Ploiesti. Auditorii Curtii de Conturi au urmarit, in cadrul misiunilor pe care le-au avut la institutiile publice din judetul Prahova, inclusiv modul de stabilire, evidentiere si urmarire a incasarii veniturilor bugetare, in cuantumul si la termenele stabilite de lege. Abateri in acest sens s-au constatat in orasul Baicoi (unde nu a fost incasata suma de 396.000 de lei), in Filipestii de Padure (378.000 de lei) si cea mai mare suma – 813.000 de lei, la Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti. Nici primariile care nu au restituit, la sfarsitul anului, fondurile primite de la bugetul de stat si ramase necheltuite, nu au scapat de includerea pe lista neagra a Curtii de Conturi, din judetul Prahova fiind exemplificate comunele Chiojdeanca si Jugureni.
Mai grave sunt insa neregulile constatate in ceea ce priveste platile considerate ilegale sau care au depasit cotele normale pentru prestarea unor servicii. Reprezentantii Curtii de Conturi a Romaniei au constatat asemenea probleme la Slanic (valoarea platilor considerate nelegale fiind de 497.000 de lei), la Baicoi (273.000 de lei) si la Stefesti (310.000 de lei).
Singura primarie prahoveana pusa pe lista neagra pentru nerespectarea reglementarilor legale referitoare la achizitiile publice a fost cea din comuna Jugureni.
Conform situatiei numarului de institutii verificate in cursul anului 2011, la nivel national, Camera de Conturi Prahova se situeaza in prima jumatate a clasamentului, cu 59 de entitati controlate.
Violeta STOICA