Sute de oameni au stat la coada pentru agheasma de Boboteaza

Crestinii au sarbatorit, ieri, Boboteaza – ziua ce le reaminteste de botezul lui Iisus Hristos, in apa Iordanului, savarsit de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Bisericile si manastirile din judet au fost pline de credinciosi, inca de la primele ore ale diminetii, aceasta fiind unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului, ce marcheaza, totodata, sfarsitul Sarbatorilor de Iarna. La Catedrala „Sfantul Ioan” din centrul Ploiestiului s-au aflat sute de oameni, in
cursul diminetii. O parte dintre ei au ascultat slujba religioasa oficiata in biserica, dar cei mai multi au ramas afara, pentru a primi agheasma. In asteptarea acesteia, zeci de persoane s-au asezat la coada, inca de la ora 8.40. Dupa terminarea slujbei religioase din lacasul de cult, in jurul orei 11.00, preotii au oficiat slujba de sfintire a apei in fata bisericii si au stropit cu ea multimea. Patru tone de apa sfintita au fost puse la dispozitia credinciosilor, in doua butoaie asezate de o parte si de alta a scarilor de la intrarea in catedrala. Aproximativ 25 de jandarmi au asigurat ordinea, astfel incat sa nu se creeze busculade- si, spre deosebire de alti ani, nu s-au format – iar zona a fost imprejmuita cu garduri de metal.
Dupa cum ne-a precizat preotul Aurelian Frusinoiu, in butoaie a fost pusa si apa din raul Iordan. Agheasma mare este folosita pentru sfintirea caselor, dar si a credinciosilor. Pastrand traditia, ei beau din ea dimineata, pe stomacul gol, pentru a scapa de necazuri si de boli. „Agheazma este un plus de har si duhovnicie care se impartaseste credinciosilor. Sfintirea apei se face prin prezenta Duhului Sfant. In aceasta perioada, preotii stropesc cu apa sfintita casele oamenilor, aducand binecuvantare de la Dumnezeu. Prin prezenta ei, se certifica prezenta lui Dumnezeu in viata noastra, a Tatalui care marturiseste despre Fiul, a Fiului care se boteaza si a Duhului Sfant, care va ramane pururea cu noi, pana la sfarsitul veacurilor. De acum, cerurile s-au deschis si nu numai ca il vedem si il auzim pe Dumnezeu, dar si Dumnezeu ne priveste si ne asculta pe noi”, ne-a precizat parintele paroh Aurelian Frusinoiu. Enoriasii s-au intors, ieri dupa-amiaza, la Catedrala „Sfantul Ioan”, unde a fost sarbatorit hramul bisericii, iar astazi, ei participa la slujba religioasa dedicata Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.
Ana MAXIM