Potrivit informatiilor Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in perioada 16- 22 ianuarie a.c., la nivel national, s-au inregistrat 52.929 de cazuri de viroze respiratorii si 14.325 de pneumonii. In aceste conditii, peste 67.000 de persoane s-au prezentat la medic, numarul acestora fiind intr-o usoara crestere (0,8%). Si numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost mai mare comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta (52 fata de 47). Astfel, de la debutul sezonului rece si pana in prezent, au fost confirmate 15 cazuri de imbolnavire cu virusul gripal tip A, dintre care 4 cazuri noi in saptamana 16 – 22 ianuarie.
 In aceeasi perioada a lunii ianuarie, la nivelul judetului Prahova au existat 3.336 de infectii respiratorii dintre care 105 persoane au necesitat internarea si 647 de cazuri de pneumonie cu 95 de internari. Totusi, potrivit datelor statistice ale Directiei de Sanatate Publica Prahova, in perioada mai sus mentionata, comparativ cu saptamana 9-15 ianuarie a.c., atat numarul cazurilor de infectii respiratorii, cat si cel al pneumoniilor este in scadere. ,,Nu putem spune ca exista o crestere a numarului prezentarilor la Spitalul de Pediatrie din Ploiesti. Media acestora este undeva sub 100, iar a pacientilor internati este de 15-20. Deocamdata, nu am avut nici cazuri de degerati’’, ne-a precizat Oresta Vasile, managerul Spitalului de Pediatrie din Ploiesti.
Totusi, la nivelul intregii luni ianuarie, potrivit Simonei Schnelbach – presedintele Colegiului Medicilor Prahova, cabinetele doctorilor au fost mai aglomerate decat de obicei. ,,Adresabilitatea catre cabinetele medicilor de familie a crescut cu aproximativ 10%, incepand din ianuarie, pe fondul temperaturilor scazute’’, ne-a precizat interlocutoarea noastra.
Conform Directiei de Sanatate Publica Prahova atat numarul virozelor respiratorii, cat si cel al pneumoniilor se afla in limite normale estimate pentru aceasta perioada a anului. Pentru a preveni insa imbolnavirile, specialistii DSP au cerut populatiei sa ia masuri de precautie: sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate, sa se consume lichide calde.

C. DOBRE