La sfârşitul acestei săptămâni, poliţiştii prahoveni au desfăşurat mai multe acţiuni în vederea depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule pe drumurile publice, deşi în prealabil au consumat băuturi alcoolice. Acţiunile au fost organizate în contextul sărbătorilor religioase şi manifestărilor din această perioadă, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimenete nedorite.
Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice este una din cauzele generatoare de accidente rutiere, de cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului încălcând frecvent regulile de circulaţie.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Acţiunile au fost organizate vineri şi sâmbătă, în urma neregulilor constatate fiind reţinute 36 de permise de conducere: 28 din acestea au fost reţinute pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care prezintă o concentraţie alcoolică sub valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (contravenţie).
În alte 8 cazuri, concentraţia alcoolică prezentată de conducătorii auto a fost peste limita legală, situaţii în care au fost întocmite şi dosare penale.
Acţiunile de acest gen vor continua şi în perioada următoare, în vederea creşterii gradului de siguranţă a traficului rutier.
La data de 25.02.2012, pe Bulevardul “Carol I” din Sinaia, a fost depistat I. Sebastian din Bucureşti, care conducea un autoturism deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o concentraţie de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat de conducătorul auto, motiv pentru care acestuia i-a fost întocmit dosar penal, şi a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

În ziua de 25.02.2012, pe raza oraşului Mizil a fost oprit pentru control un autoturism înmatriculat în alt stat, din primele verificări rezultând că şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
El prezenta o concentraţie de 0,94 mg/l, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-a fost întocmit dosar penal.

O patrulă din cadrul Poliţiei Comunale Măneciu l-a depistat pe C. Emanuel, care conducea un autoturism pe raza comunei deşi prezenta o concentraţie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cu aceaşi ocazie a fost depistat şi G. Constantin, care deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, conducea un autoturism pe raza comunei Măneciu. În cazul lui, aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0,38 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În amble cazuri au fost luate măsuri conform prevederilor legislaţiei rutiere, totodată celor doi conducători auto fiindu-le reţinute permisele de conducere.