Maimutele suferind de maladia Parkinson au facut progrese notabile, dupa implantarea de celule susa umane in creierele lor, au explicat, recent, cercetatorii japonezi de la Universitatea din Kyoto.
Patru maimute ale caror membre se miscau spasmodic – un simptom curent al maladiei Parkinson – si care abia mai puteau sa isi controleze miscarile corpului au prezentat semne de ameliorare la trei saptamani dupa operatie, a explicat Jun Takahashi, profesor la Universitatea din Kyoto. La sase luni de la transplantare, cele patru primate testate erau din nou capabile sa mearga singure prin custile lor. In momentul implantarii, 35% dintre celulele susa erau neuroni de tip dopamina si aproximativ o zecime dintre ei erau inca vii, la un an dupa operatie. Pentru a ameliora eficienta tratamentului, specialistul nipon doreste sa reuseasca faptul ca aceasta rata de supravietuire sa treaca de 70%. El spera, totodata, sa poata face acest experiment pe oameni incepand din 2015.
In experimentul pe maimute, profesorul Takahashi a folosit celule susa embrionare, insa, in cazul unor viitoare teste medicale, cercetatorii spera sa foloseasca celule susa pluripotente, create prin implantarea a patru tipuri de gene in celulele epiteliale umane pentru a le reprograma.
Celulele susa pluripotente induse astfel revin practic la stadiul embrionar (nediferentiat).
Folosirea de celule susa embrionare, considerata o tehnica promitatoare de multi oameni de stiinta, s-a lovit de un val de critici in ultimii ani. Numeroase grupuri religioase considera cultura acestor celule ca fiind lipsita de etica, subliniind faptul ca ea implica distrugerea embrionilor din care sunt recoltate.
In Japonia, nimic nu interzice folosirea acestor celule in cercetarile stiintifice.
Maladia Parkinson este una dintre principalele maladii neurodegenerative, dupa maladia Alzheimer. Ea este si una dintre cele mai frecvente cauze de handicap motor, dupa accidentele vasculare cerebrale.