Asupra a doi politisti prahoveni s-a luat decizia sanctionarii cu reducerea salariilor cu 15%, pe doua luni, in acest an, iar alti 17 asteapta decizia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Cei penalizati sunt agenti, iar masura a fost luata ca urmare a anchetei instrumentate de catre o comisie constituita la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova, pe baza controlului efectuat in luna octombrie a anului trecut. In cazul celor 17 politisti, cercetarea prealabila este in curs de desfasurare, o decizie in ceea ce priveste eventualele sanctiuni nefiind luata inca.
In afara de cei doi politisti sanctionati cu reducerea salariilor, alti doi au fost destituiti anul trecut. Potrivit sefului IPJ, comisar sef Bogdan Despescu, „intr-un caz este vorba despre imixtiune in activitatea altui coleg, iar in cel de-al doilea – despre intocmirea defectuoasa a mai multor documente care au stat la baza unor lucrari. Acestia nu erau la prima abatere. De exemplu, in cazul al doilea, politistul mai fusese sanctionat inca de doua ori pentru aceleasi nereguli. Si, totusi, a continuat…Unul dintre ei a contestat decizia in instanta. Deocamdata, cazul nu este solutionat”.
Nu vor fi, insa, sanctionati, politistii care au protestat, la sfarsitul lunii ianuarie a.c., in fata Palatului Administrativ din Ploiesti, pentru ca nu le-au fost achitate unele drepturi salariale restante (norma de hrana, norma de echipament), chiar daca unii dintre ei au indus aceasta idee. Vizavi de acest din urma aspect, comisarul sef Bogdan Despescu a tinut sa precizeze ca „atat timp cat protestul a fost legal, in niciun caz nu se pune problema ca participantii la miting sa aiba de suferit pe linie disciplinara (…) Daca a fost avansata ideea ca vor fi sanctionati, nici nu vreau sa comentez”.
In afara oamenilor legii sanctionati, care reprezinta, in opinia comisarului sef Bogdan Despescu, “un procent destul de mic raportat la numarul oamenilor legii din judet (1500), si deci nu reprezinta adevarata fata a IPJ Prahova, au fost, in schimb, recompensati pentru profesionalism alti 92 de angajati ai inspectoratului, care au muncit zi si noapte si au lucrat pentru aceasta institutie”.
Vizavi de cei sase ofiteri angajati in cadrul IPJ Prahova la inceputul anului, Bogdan Despescu a spus: „Acestia sunt, acum, sub «tutela» unor colegi de-ai lor, mai experimentati. Am recomandat celor care se ocupa de ei sa le acorde o mai mare atentie, sa le impartaseasca din experienta lor, pentru a se integra, cat mai rapid si eficient, in sistem. Cei sase vor fi evaluati dupa un an, iar in functie de rezultatele testarii, se va putea spune daca sunt pregatiti pentru a ramane in institutia noastra sau nu”.
Fl.TANASESCU