Este o conditie importanta in plan profesional pentru orice roman care doreste sa se perfectioneze intr-un domeniu sau in altul. In mod normal, acesta ar fi criteriul primordial care ar trebui sa stabileasca valoarea unui angajat.
Translatata dincolo de latura profesionala, situatia isi gaseste o reflexie in viata de zi cu zi. In Romania de astazi nu prea mai are rost sa ai competente in vreun domeniu, pentru ca oricum nu conteaza. Primeaza alte criterii. In special acela al „prieteniilor”. Trebuie sa ai grija pe cine ajuti ca sa te poata ajuta si el la randul lui. Doar nu ajuti un om doar asa, pentru ca poti face un bine!
Doar nu iti alegi prietenii dupa calitatea lor umana, dupa modul in care te fac sa te simti in largul tau, dupa sprijinul pe care ti-l acorda atunci cand ti-e greu, dupa raspunsurile pe care le primesti la telefon atunci cand simti nevoia sa suni pe cineva si sa te „descarci”.
Ai fi considerat naiv daca ai proceda asa! Trebuie sa-ti faci un cerc de prieteni care te pot ajuta material, cu bani-in special, sau care iti pot deschide usile pentru o eventuala angajare. Nu conteaza ca nu-i poti suferi, ca oameni, ca sunt aroganti si ca nu au nimic in comun cu ceea ce isi place tie cu adevarat.
Te prefaci ca esti incantat sa-i ai prieteni, joci badminton cu ei, chiar daca ti se pare o prostie fara margini, iti faci cont pe facebook doar pentru a da like pe paginile lor, iesi in oras chiar daca nu ai avea niciun chef, doar ca sa bifezi o actiune comuna si multe altele de acest gen.
Incepi astfel sa ai competente in prefacatorie, sa-ti perfectionezi „stilul” ipocriziei si ajungi in situatia de a te surprinde chiar pe tine, constatand halul de injosire la care ai ajuns.
Cauza multor situatii de acest gen, in care devii cu adevarat competent in prefacatorie si in acumularea datoriilor, nici nu mai conteaza. Pentru ca asta e ceea ce poti face bine in Romania de azi – sa te prefaci si sa faci datorii. Nu mai conteaza daca esti barbat sau femeie, daca esti tanar sau batran, daca esti bogat sau sarac. Doar cuantumul prefacatoriei si al datoriilor difera in functie de aceste etichetari.
Ziua de astazi ofera un prilej de sinceritate, in care ipocrizia din fiecare poate primi o lovitura. E ziua prin care barbatii pot, macar acum, sa apeleze la sinceritatea momentului in care ofera o floare sau un martisor, iar femeile sa arate ca sunt capabile de bucurii nedisimulate atunci cand simt parfumul florilor primite sau cand isi plaseaza, cu mandrie, martisorul la vedere!
Sa avem un minimum de competenta si in gesturile acestea simple, dar cu adevarat importante.

Edi MOLDOVAN