Prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic exista riscul imbolnavirii persoanelor respective, din cauza contaminarii cu o bacterie din genul „campylobacter spp”, prezenta frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor salbatice. Potrivit doctorilor sanitar-veterinari, cei care se imbolnavesc prezinta crampe, dureri abdominale, diaree, febra, stari de ameteala sau de voma.
In urma unei decizii a Comisiei Europene, din anul 2008, in statele membre ale UE, deci si in Romania, se deruleaza un program de monitorizare a unor astfel de bacterii, cu precadere in abatoarele pentru pasari, dar si in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare. Motivul? Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni. Astfel, in perioada 2009 – 2010, in Romania au fost analizate 447 de probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare, iar in 182 dintre acestea a fost identificata prezenta bacteriei „campylobacter spp”, conform unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Mai mult, prezenta acestei bacterii a fost identificata in 2011 si intr-un numar de 115 probe (dintr-un total de 490) de carne de pasare transata, portionata si refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani, produse existente pe rafturile unor magazine alimentare. Finalul comunicatului ANSVSA se doreste a fi mai linistitor: „Ca urmare a masurilor aplicate in fermele si abatoarele de pasari, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63 la suta in anul 2008, la 23 la suta in anul trecut”. Surprinzator insa, legislatia comunitara nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasare sau organe la care a fost evidentiata prezenta bacteriei cu pricina, ci recomanda doar tratarea termica a produselor respective care, ulterior, pot fi consumate. Totusi, ca o masura de preventie, specialistii ne recomanda, intre altele, sa pastram carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru consum si sa spalam tocatoarele imediat dupa prepararea acesteia.
D. CONSTANTIN