Noul plafon de la care firmele si persoanele fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze ca platitoare de TVA se va majora, incepand cu luna viitoare, de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb existent la momentul aderarii Romaniei la UE, respectiv de 3,3817 lei pentru un euro). Aceasta este doar una dintre principalele modificari aduse Codului Fiscal, conform OUG nr. 24/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 384 din 7 iunie 2012.
O alta modificare a Codului Fiscal, care intereseaza, desigur, pe foarte multi contribuabili se refera la limitarea la 50 la suta a dreptului de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inclusiv a inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere si a TVA aferente cheltuielilor legate de vehiculele respective, in cazul in care acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale. Potrivit analistilor financiari, pana in prezent, cei mai multi agenti economici preferau sa-si achizitioneze autovehiculele de care aveau nevoie nu cu plata integrala, ci in varianta leasing, tocmai pentru ca, astfel, isi puteau deduce TVA in procent de suta la suta.
Reamintim ca reprezentantii Ministerului Finantelor au solicitat, inca din luna septembrie 2011, acordul Uniunii Europene de limitare a deducerii TVA la 50 la suta. Potrivit actului normativ amintit, sunt exceptate de la aceasta prevedere vehiculele folosite pentru transportul de persoane contra cost – inclusiv pentru serviciile de taximetrie; pentru instruire de catre scolile de soferi; pentru servicii de urgenta, de curierat, de paza si protectie; pentru inchiriere sau leasing; cele folosite de agentii de vanzari si de achizitii de marfuri. In acelasi timp, limitarea deducerii TVA la jumatate nu devine obligatorie nici in cazul vehiculelor avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 de kilograme sau mai mult de noua scaune, inclusiv cel al conducatorului auto.
Ultima modificare a Codului Fiscal a avut loc in luna decembrie 2011.
C. DUMITRU