Dupa ce in data de 11 mai 2012 a avut loc o prezentare a atributiilor si competentelor institutiei Avocatul Poporului la Penitenciarul Ploiesti, mai multe persoane private de libertate au solicitat audienta din partea unui reprezentant al acestei institutii.
In acest sens, vineri 8 iunie 2012, expertul coordonator al Biroului Teritorial Ploiesti al institutiei Avocatul Poporului – doamna Ioana Enache, a acordat audiente unui numar de 18 persoane private de libertate aflate in Penitenciarul Ploiesti.
Persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, au restranse numai anumite drepturi, avand posibilitatea sa isi exercite in mod normal acele drepturi care nu au fost restranse prin hotarare judecatoresca.
In conformitate cu dispozitiile legale si cu regulamentele incidente in privinta executarii pedepselor privative de libertate, aceste persoane pot formula cereri sau sesizari catre institutii sau autoritati competente, in vederea rezolvarii unor probleme personale.
Trebuie mentionat faptul ca persoanele private de libertate nu au neaparat probleme legate de locul de detentie, ci si probleme legate de familiile din care provin sau cu privire la bunurile ce le apartin.
Mare parte dintre aceste persoane s-au adresat reprezentantului Avocatului Poporului sesizand incalcari ale dreptului la petitionare, dreptul la sanatate, dreptul de proprietate, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, dar au existat si sesizari care vizau situatia unor minori ramasi fie in centre de plasament, fie care, din diverse motive, nu au certificate de nastere sau carti de identitate.
Cei care au beneficat de audienta au fost indrumati sa depuna petitii scrise, urmand ca pe baza datelor concrete mentionate in aceste petitii, institutia Avocatul Poporului sa intreprinda demersurile legale pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta aceste persoane.
Reamintim ca persoanele care se considera lezate in drepturile sau libertatile lor constitutionale se pot adresa Biroului Teritorial Ploiesti al institutiei Avocatul Poporului cu sediul in Ploiesti, B-dul Repubicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155, judetul Prahova, telefon/fax – 0244-593227, e-mail avpprahovaTavp.ro .
Programul pentru acordarea audientelor este de luni pana joi intre orele 9,00-16,00 si vinerea intre orele 9,00-14,00.
Acordarea audientelor este gratuita si nu este necesara programarea prealabila, iar petitiile pot fi depue personal sau transmise prin posta, fax sau e-mail.