Printre incalcarile legislatiei electorale se numara posibilitatea prezentei in zona unor sectii de votare a unor persoane care incearca sa influenteze electoratul
Una din sesizari a facut referire la faptul ca la o sectie de votare din orasul Baicoi, vicepresedintele sectiei a predat unui alegator mai multe buletine de vot. La fata locului s-a deplasat o echipa operativa, care a intocmit acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 110 Lg.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
O alta sesizare a facut referire la faptul ca la o alta sectie de votare din orasul Baicoi continua propaganda electorala., situatie in care a fost luata aplicata amenda in valoare de 1 400 lei conform prevederilor art.103, lit q din Lg.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

– tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseste.
– continuarea propagandei electorale, dupa incheierea campaniei electorale potrivit dispozitiilor art. 57, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul prevazut la art.76 alin.(1), sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale sau candidati independenti; amenda de la 1.400 la 2.000 lei.

Persoanele care au cunostinta despre savarsirea unor fapte de natura contraventionala sau penala care pot aduce atingere bunei desfasurari a procesului electoral, sunt rugate sa apeleze de indata numarul unic de urgenta „112”.