Pe parcursul zilei de ieri, in judetul Prahova au fost inregistrate 63 de sesizari privind posibile incalcari ale legislatiei electorale. In 9 dintre situatii, aspectele sunt verificate in cadrul unor dosare penale, existand probabilitatea sa fi fost savarsite diferite infractiuni. In 5 cazuri au fost aplicate sanctiuni contraventionale conform prevederilor Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
• La o sectie de votare din Ploiesti, a fost identificat un barbat care avea asupra lui 5 buletine de vot in plus, pe care intentiona sa le introduca in urna. In acest caz, a fost luata masura retinerii preventive a alegatorului respectiv si a unui membru din comisia de votare, acestia urmand a fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva.
• La Sectia de votare nr. 1 Chiojdeanca a fost depistat un barbat care isi fotografia buletinul de vot.
In ambele cazuri, au fost intocmite acte procedurale, in conformitate cu prevederile Legii 64 din 2004 R.
• Una din sesizari a facut referire la faptul ca la o sectie de votare din orasul Baicoi, vicepresedintele sectiei a predat unui alegator mai multe buletine de vot. La fata locului s-a deplasat o echipa operativa, care a intocmit acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 110 Lg.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
• O alta sesizare a privit faptul ca la o sectie de votare din orasul Baicoi continua propaganda electorala, situatie in care a fost aplicata amenda in valoare de 1.400 lei conform prevederilor art. 103, lit „q” din Lg.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
Cu exceptia acestor incidente, procesul electoral s-a desfasurat in conditii normale, fara a fi inregistrate evenimente de amploare.
Dupa incheierea perioadei in care alegatorii si-au putut exercita dreptul la vot, comisiile de vot au numarat voturile si le-au predat autoritatii electorale judetene in vederea centralizarii, fara a fi inregistrate evenimente majore.
In cazul a patru sectii de votare, numaratoarea voturilor a durat mai mult, fapt ce i-a nemultumit pe unii candidati. Situatia a fost remediata de catre comisiile de vot, fara a fi inregistrate abateri de la legislatia in vigoare.
Totodata, la doua sectii de votare din comuna Pucheni au existat aproximativ 250 de persoane care nu si-au mai putut exercita dreptul de vot inainte de inchiderea urnelor. Persoanele respective si-au manifestat nemultumirea, insa dupa aproximativ o ora au plecat la domicilii fara a fi inregistrate evenimente nedorite si fara a fi necesara interventia in vreun fel a fel autoritatilor.
Pe parcursul zilei de vot, in judetul Prahova nu au existat incidente care sa afecteze ordinea si siguranta publica, sau in care sa fi fost folosite arme sau alte obiecte interzise la detinere sau port in locuri publice.