• Ieri, intruniri de urgenta la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor si al Institutiei Prefectului
Cu un elicopter apartinand MAI se incerca, ieri, stingerea incendiului care – dupa cum v-am informat in numarul de ieri al ziarului – a izbucnit pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, in zona “Creasta cu Zambri”, situata intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni – Babele.
Aparatul de zbor, cu o capacitate de transport de aproximativ 1.500 de litri de apa, efectuase, ieri, pana la ora 14,30, sapte zboruri deasupra zonei afectate, fiind alimentat, periodic, cu saci de apa adusi pe stadionul din Sinaia. Actiunea era supravegheata de catre prefectul judetului, Marius-Gabriel Sersea.
De altfel, potrivit unui comunicat de presa al Institutiei Prefectului Prahova, ieri dimineata, la Busteni, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, in urma careia au fost stabilite masurile necesare pentru stingerea si localizarea incendiului. S-a ajuns la concluzia ca, in zona afectata de flacari sunt curenti de aer ascendenti puternici, care nu permit survolul avionului particular echipat cu dispozitive de transport si imprastiere a apei, ce fusese pus la dispozitie, inca de duminica dupa-amiaza, de catre o firma privata. In aceste conditii, s-a apelat la un elicopter al Inspectoratului General al MAI, care a aterizat, ieri dimineata, pe stadionul din Sinaia, efectuand ulterior zborurile despre care v-am informat inca de la inceputul acestui text. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Mediului si Padurilor, la actiunea de stingere era asteptat sa ia parte, tot ieri, si un avion particular al unei firme din strainatate, costurile urmand sa fie suportate de catre Casa Regala a Romaniei !
Totodata, la sediul MAI, aseara, dupa o sedinta intrunita ieri in regim de urgenta, urma sa fie facuta o declaratie de presa, in legatura cu incendiul care a izbucnit in zona amintita. Prefectul Marius – Gabriel Sersea ne-a spus, ieri dupa-amiaza: “In urma bombardarii cu apa din elicopter, s-a restrans aria de manifestare a sinistrului, iar dupa stingerea incendiului, angajatii Directiei Silvice Prahova urmeaza sa taie cu drujbele o fasie din vegetatie, pentru a se asigura o zona de protectie la limita inferioara a suprafetei arse”. Prefectul ne-a mai precizat ca, in cazul in care incendiul nu era lichidat pana la lasarea intunericului, pentru astazi este programata o noua interventie a elicopterului. Reprezentantul Directiei Silvice Prahova, inginer Sorin Vintila, ne-a precizat: “Suprafata afectata de incendiu apartine Casei Regale a Romaniei, fiind inclusa intr-o arie naturala protejata, de interes european, si in Rezervatia Naturala “Abruptul Prahovean” – rezervatie care este de interes national. Nu se pune, insa, problema unor eventuale despagubiri pentru proprietar, in acest caz fiind vorba despre o situatie neprevazuta, de urgenta, evalaurea pagubelor urmand sa fie facuta de catre angajatii Ocolului Silvic Azuga, dupa ce incendiul va fi stins”.
Potrivit interlocutorului nostru, un astfel de incendiu nu s-a mai inregistrat in Prahova din anul 1993, cand, tot in aceeasi zona, si tot din cauza aprinderii vegetatiei, a izbucnit unul asemanator. Reamintim ca, in dimineata zilei de sambata, 21 iulie a.c., autoritatile locale au fost alertate cu privire la faptul ca, pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni – Babele, in zona “Creasta cu Zambri”, s-a aprins vegetatia uscata, pe o suprafata de aproximativ 1.500 de metri. Peste 100 de persoane – pompieri, jandarmi, reprezentanti ai Garzii de Mediu Prahova, angajati ai Ocolului Silvic Azuga s.a. – au fost mobilizate pentru stingerea sinistrului.
Fl. TANASESCU