Magistratii Judecatoriei Ploiesti au emis, zilele trecute, mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile, „pentru complicitate la inselaciune in forma continuata”, pe numele lui Florentin Ciprian Miu, in varsta de 33 de ani, inspector in cadrul Serviciului IT de la Directia Generala a Finantelor Publice Prahova (foto 1). Inspectorul este cercetat in acelasi dosar de evaziune fiscala, santaj si camatarie, in care sunt implicati cunoscuti interlopi din judet, precum Luigi Tarida – zis „Tani” si Mihai Constantin Alesu – incarcerati in arestul din Campina. Dupa cum ne-a declarat judecator Madalina Fluturas, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Ploiesti, Luigi Tarida a fost incarcerat „pentru comiterea infractiunii de santaj in forma continuata”, iar Mihai Constantin Alesu – „pentru inselaciune in forma continuata”. Cei trei inculpati risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 12 ani.
Va reamintim ca, la sfarsitul lunii trecute, politistii prahoveni au destructurat o ampla retea de evaziune fiscala, camatarie, santaj si trafic cu masini de lux, grupare in care era implicat si inspectorul Fiscului, iar valoarea prejudiciului cauzat bugetului statului depaseste 300.000 de lei. Conform surselor noastre, complicitatea la inselaciune de care este acuzat Miu se realiza prin intermediul a doua firme detinute de Mihai Constantin Alesu, respectiv Luigi Tarida.
Florentin Ciprian Miu era angajat al Fiscului Prahova din 2007. Se afla la a doua casatorie si este tatal a doi copii, iar inainte de a fi saltat de politie, tocmai revenise la serviciu dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului. Atat parintii sai, cat si cei ai sotiei detin mai multe firme care activeaza in diverse domenii – inclusiv in cel al producerii si comercializarii alcoolului, dar si magazine alimentare, deci sunt oameni cu o situatie materiala cu mult peste medie. Cu toate acestea, Florentin Ciprian Miu n-a rezistat sa nu se implice si in afaceri necurate. Altfel, doar cu leafa de inspector fiscal, acesta n-ar fi ajuns niciodata in viata sa-si petreaca, de pilda, concediile de odihna sau revelioanele in statiuni celebre din lume, precum Cancun – din indepartatul Mexic, unde a sarbatorit Revelionul din 2007 (foto 2). Pentru a avea o imagine completa despre acest personaj, trebuie sa mai spunem ca sarcinile de serviciu si afacerile necurate nu-i ocupau, cum v-ati fi asteptat, toata ziua. Asa ca, pentru eliminarea timpilor morti, Florentin Ciprian Miu s-a gandit ca n-ar fi rau sa mai aiba un job: acela de… detectiv particular (foto 3). Sigur, la data primirii atestatului (martie, 2006), nici prin gand nu i-a trecut ca, intr-o buna zi, cel luat la intrebari de catre oamenii legii va fi chiar el!
Dumitru CONSTANTIN