Meteorologii au anuntat ca pana vineri canicula va persista si, mai mult, se va intensifica. Chiar daca judetul nostru nu intra, deocamdata, sub incidenta codului portocaliu, este prognozat ca temperaturile maxime se vor incadra intre 35 si 37 de grade Celsius, si nu este exclus ca, in conditiile in care, izolat, mercurul termometrelor va urca la 39 de grade, Prahova sa faca si mai greu fata unui asemenea prag critic de temperatura.

Concediile angajatilor de la Ambulanta – restrictionate

Tinand cont de avertizarile meteorologice pentru zilele ce vor urma, Ministerul Sanatatii a atras inca o data atentia populatiei sa respecte sfaturile medicilor, sa evite expunerea la soare si sa bea apa la fiecare 15- 20 de minute, chiar daca nu exista senzatia de sete. La nivel local, autoritatilor li s-a cerut sa fie, de asemenea, in alerta. De pilda, la Serviciul Judetean de Ambulanta Prahova, chiar daca deocamdata numarul apelurilor nu a depasit media de aproximativ 300 de solicitari pentru 24 de ore, numarul echipajelor ar putea fi suplimentat in zonele cu solicitari mai multe, iar concediile angajatilor ar putea fi sistate. ,,Deocamdata nu ne-am confruntat cu probleme majore pe fondul temperaturilor ridicate, insa suntem pregatiti ca in fiecare an. In ceea ce priveste angajatii acestora le vom asigura pe perioada caniculara apa si masini dotate cu aer conditionat. Daca numarul solicitarilor va creste semnificativ pe zona de sud a judetului, atunci vom dispune detasarea a unu – doi soferi de la substatia din Valenii de Munte la Ploiesti, pentru a putea mari numarul echipajelor. Si, daca se impune, concediile de odihna se vor acorda cu restrictii, pentru a putea face fata solicitarilor’’, ne-a precizat Madalin Ipatie, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova. La randul sau, Alina Istratescu, purtatorul de cuvant al Primariei Ploiesti, ne-a asigurat ca administratia orasului va monta corturi anticanicula, in care vor fi amplasate dozatoare cu apa rece. Reamintim ca, in prezent, ploiestenii pot bea apa de la cele noua cismele existente pe raza municipiului sau pot utiliza dozatoarele de apa potabila instalate in toate pietele agroalimentare din oras.

Trenurile ajung cu intarzieri la destinatie

Daca in aer temperaturile vor oscila in jurul a 37 de grade, la nivelul sinei de cale ferata pot depasi chiar si 55 de grade Celsius. Din acest motiv, pentru desfasurarea circulatiei in deplina siguranta, reprezentantii CFR au dispus, in anumite intervale de timp si pe distante bine delimitate, reducerea vitezei trenurilor de calatori si de marfa. Urmare a acestui fapt, trenurile inregistrau, inca de ieri, intarzieri pana la destinatie cuprinse intre 20 si 60 de minute. In acest context, calatorii sunt sfatuiti de conducerea companiei CFR ca, in perioadele de valabilitate a avertizarii de canicula, inainte de a pleca la drum, sa solicite informatii despre intarzierile inregistrate in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR sau la telefonul 021/9521.
Ieri la pranz, in holul si pe peroanele Statiei CFR Ploiesti Sud, aproximativ 30 de calatori asteptau sa soseasca trenurile pentru destinatiile dorite, acestea avand intarzieri fata de grafic mai mici decat prin alte parti, respectiv de 10-20 de minute. Daca, eventual, unii dintre acestia ar fi dorit un pahar cu apa, singura solutie era sa apeleze la buticul din colt, intrucat cismeaua de la coltul cladirii garii a devenit, de ceva timp, inutilizabila, fiind acoperita cu moloz!

Pompierii, pregatiti sa intervina !

Codul galben de canicula anuntat pentru intervalul de timp 3 – 6 iulie a.c. a pus pe jar reprezentantii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova.
Dupa cum ne-a spus purtatorul de cuvant al institutiei, plutonier Raluca Vasiloaie, autospecialele institutiei sunt pregatite pentru a fi umplute cu apa – potabila sau menajera, dupa caz – inca de cand au crescut teperaturile din aceasta vara. Apa va fi pusa la dispozitia locuitorilor din judet care s-ar putea confrunta cu disfunctionalitati de aprovizionare. Interlocutoarea noastra ne-a mai precizat: „La precedenta avertizare de temperaturi crescute, din urma cu zece zile, nu a fost necesara prezenta noastra in zonele din municipiu sau din alte localitati din judet, insa eram pregatiti sa intervenim si atunci. Daca vom fi solicitati, vom transporta autocisterne cu apa menajera si, in caz de nevoie, chiar si cu apa potabila, dupa ce aceasta va fi supusa unui tratament de dezinfectare”.

Calea de rulare a tramvaielor, dilatata de caldura

Ion Micu, directorul tehnic si seful interimar al Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti, ne-a declarat ieri ca, in cazul in care la calea de rulare a tramvaielor se vor semnala dilatatii care vor pune in pericol siguranta circulatiei si a calatorilor, aceste mijloace de transport vor fi inlocuite cu autobuze. „Ar putea aparea probleme in special in zonele Piata Anton si Complexul Mestesugaresc, insa dilatatii provocate de caldura se pot inregistra, din pacate, in tot orasul. Evenimentele de saptamana trecuta au aparut la temperaturi mai joase decat cele care sunt prevazute pentru zilele urmatoare, astfel ca suntem pregatiti sa inlocuim tramvaiele cu autobuzele, in caz de probleme, pentru a nu se ajunge la incidente neplacute. Calea de rulare a tramvaielor ar putea sa ridice probleme in aceste zile caniculare, avand in vedere ca nu s-a lucrat nimic pentru imbunatatirea acestora”, ne-a declarat Ion Micu.

Doi litri de apa pentru functionarii din Consiliul Judetean

In timpul caniculei, angajatii Consiliului Judetean Prahova care nu sunt in concediu primesc, fiecare, cate doi litri de apa minerala zilnic, pentru hidratare. Inca de saptamana trecuta, pe parcursul careia s-au inregistrat in zona de sud a judetului Prahova inclusiv temperaturi care au depasit, la umbra, 35 de grade Celsius, functionarii prezenti la serviciu si-au luat portiile zilnice de apa.

V. STOICA, C. DOBRE, D. CONSTANTIN, F. TANASESCU