• Mii de hectare de porumb si floarea-soarelui au fost compromise in procent de 30 – 100 la suta!
In ultimele zile, ne-am confruntat, cu un nou val de temperaturi caniculare, iar prognoza meteorologilor ramane, in continuare, fierbinte! Acest lucru are deja urmari nu numai pentru sanatatea oamenilor, ci si pentru soarta recoltelor. Astfel, numai pana la jumatatea lunii in curs, la nivelul judetului, peste 3.300 de hectare cultivate cu porumb si floarea-soarelui au fost deja afectate, in proportie de 30 – 100 la suta, din cauza lipsei acute a apei din sol. Iar situatia se poate agrava si mai mult daca seceta va continua, conform precizarilor purtatorului de cuvant al Directiei Agricole Prahova, ing. Marian Marcu. Cei mai afectati sunt, cum era de asteptat, agricultorii din sudul judetului, respectiv cei din comunele Ciorani, Fulga, Salciile, Balta Doamnei s.a.
Reamintim ca, in Prahova, cultura porumbului ocupa o suprafata de aproximativ 65.000 de hectare, iar cea de floarea-soarelui – 15.000 de hectare.
Din cauza lipsei acute a precipitatiilor cu care ne confruntam, au de suferit nu doar micii producatori agricoli – care nu folosesc nici seminte de calitate, nici ingrasamintele chimice necesare, din lipsa banilor – ci si patronii societatilor agricole din judet, care administreaza sute si chiar mii de hectare de teren agricol. Adrian Mocanu, de exemplu, este administratorul unei astfel de firme – ai carei angajati lucreaza, anual, peste 2.000 de hectare de teren – dar, in acelasi timp, este si presedintele Asociatiei producatorilor agricoli din judetul Prahova. Intrebat daca afacerile sale au avut sau nu de suferit din pricina lipsei ploilor din ultimele luni, acesta ne-a precizat:”Dintre cele 500 de hectare cultivate cu porumb, anul acesta, aproximativ 200 de hectare sunt, in momentul de fata, afectate in procent de pana la 50 la suta, din cauza caniculei prelungite. Adica, pe unele suprafete, frunzele plantelor sunt partial ofilite, iar pe altele sunt ingalbenite deja sau chiar uscate. La un calcul sumar, numai pana acum pierderile inregistrate depasesc 5 miliarde de lei vechi, iar daca Dumnezeu nu se va indura sa ne dea ploaie, situatia va fi disperata, caci voi ramane dator la banci”. Intrebat daca dintre cele peste 2.000 de hectare de teren agricol pe care le lucreaza, are macar o parte dintre culturi asigurate pentru seceta, de exemplu, acesta ne-a declarat: ” Nu, pentru ca firmele de asigurari nu incheie astfel de contracte, considerandu-le foarte riscante. Cu ani in urma, fermierii afectati de seceta mai primeau, totusi, ceva despagubiri de la bugetul statului, dar, de cand sefii Uniunii Europene considera lucrul acesta drept ajutor de stat, n-am mai primit niciun leu drept despagubiri! Asa ca multi dintre agricultori vor ajunge in sapa de lemn, daca mai dureaza seceta asta”.
Nu doar Romania, ci si SUA se confrunta cu o seceta prelungita, respectiv cea mai puternica incepand din 1956 incoace. Autoritatile americane au afirmat, intr-un raport saptamanal, ca doar 31 la suta din recolta de porumb se afla in stare „buna spre excelenta”. Pe fondul intensificarii temerilor privind impactul celei mai grave secete din ultima jumatate de secol in SUA, preturile la porumb si soia au urcat la noi niveluri record pe piata internationala.
Dumitru CONSTANTIN