Bulgaria a inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, in contextul crizei datoriilor de stat, considerand ca aderarea la uniunea monetara nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri. Premierul Boyko Borisov si ministrul Finantelor Simeon Djankov au declarat ca decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernari de la Sofia, este o consecinta a deteriorarii conditiilor economice si incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alaturi de schimbarea “decisiva” a opiniei publice din tara privind adoptarea euro, la inceputul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit WSJ.com. “Directia s-a schimbat in strategia noastra, dar si in randul publicului. In prezent, nu vad niciun beneficiu al intrarii in zona euro, ci numai costuri. Publicul este indreptatit sa stie cine ar avea de salvat pe cine dupa ce aderam. Este prea riscant pentru noi si, in plus, nu este sigur care sunt regulile si cum vor sta lucrurile peste un an sau doi”, a afirmat Djankov.
Criza datoriilor de stat a determinat si alte state UE sa se indeparteze cu prudenta de adoptarea monedei unice. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat, saptamana trecuta, ca tara va adera la zona euro numai atunci cand “Europa va fi pregatita”. Anterior, premierul leton Valdis Dombrovskis a spus ca guvernul va lua o decizie in privinta unui program de adoptare a euro in primavara anului 2013, termen care contrazice obiectivul anterior de a adopta moneda unica la inceputul lui 2014. Borisov a afirmat ca temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergentele tot mai profunde dintre liderii europeni – unii dintre acestia sustin insistentele Germaniei de a prioritiza disciplina fiscala in defavoarea cresterii economice, iar altii doresc o politica mai expansionista.
“Sunt sigur ca vom asista la o adancire a divergentelor din Europa, deoarece multe guverne nu sunt pregatite sa inghita deciziile dificile pe care trebuie sa le ia. Parca avem de-a face cu un copil rasfatat care nu vrea sa mearga la stomatolog sa-si trateze dintii, desi are nevoie de o operatie. Este un moment critic pentru zona euro si pentru UE”, a afirmat premierul bulgar.
Programul Bulgariei de adoptare a monedei euro s-a schimbat odata cu evolutia crizei financiare de pe continent. In luna ianuarie a anului 2010, Borisov afirma ca Bulgaria urma sa solicite formal intrarea in mecanismul ERM de preaderare, pentru a trece oficial la euro din 2013. Termenele au fost amanate odata cu adancirea crizei din zona euro, insa pana recent guvernul a mentinut pozitia ca Bulgaria este in continuare fidela obiectivului de a se alatura blocului monetar. Guvernul bulgar estimeaza ca economia va creste in acest an cu 1,5% din PIB, dupa plus 1,7% in 2011. Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu “cinci ani de crestere zero” daca statele membre vor continua sa discute solutii in loc de a sustine din plin strategia Germaniei de a continua consolidarea fiscala stricta.
Acasă Lumea in care traim Bulgaria a inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro