Doi profesori de renume ai Universitatii Petrol-Gaze Ploiesti – Ion Iarca si Vasile Ruset – si-au pierdut slujbele, iar alti doi – functiile de conducere, in urma scandalului privind disparitia unor bani din taxele studentilor. Conducerea UPG a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, in legatura cu aceasta situatie care a socat lumea universitara, iar in momentul de fata este in derulare o ancheta a procurorilor. Toate acestea se intampla in contextul in care universitatea se confrunta de cativa ani cu o criza financiara si are nevoie de fiecare leu adunat in buget.
Senatul Universitar a decis acordarea unor sanctiuni propuse de rectorul UPG, Mihai Coloja. Profesorului universitar dr. Ion Iarca, fost decan al Facultatii de Stiinte Economice, si lectorului universitar Vasile Ruset li s-au desfacut contractele de munca, conf. univ. dr. Dorel Dusmanescu a fost schimbat din functia de prodecan al aceleiasi facultati, lectorul universitar dr. Gheorghe Alexandru a fost schimbat din functia de director al Departamentului Management, Contabilitate si Finante. Senatul a mai decis ca lectorul univ. doctor George Enescu si conf. univ. dr. Ion Bucur sa nu mai participe la concursuri in vederea ocuparii unei functii didactice superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si control, ca membri in comisii de doctorat, master sau licenta. Primul a primit aceasta sanctiune pe o perioada de trei ani, cel de-al doilea – pe o perioada de un an. De asemenea, au fost diminuate salariile de incadrare in cazul a trei secretare ale Facultatii de Stiinte Economice. „In urma unor verificari am constatat ca o parte din banii proveniti din taxele unor studenti, care ar fi trebuit sa ajunga in conturile UPG, nu au ajuns. Extinzand cercetarile, am constatat ca sunt prin alte conturi. Consiliul de Administratie a facut o analiza a faptelor, am facut un raport pe care l-am prezentat Senatului Universitatii si am informat institutiile de cercetare penala, respectiv Procuratura”, ne-a declarat ieri, rectorul universitatii, prof. univ. dr. ing. Mihai Coloja. Concret, UPG are o colaborare cu Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT), pentru derularea unui program de masterat in domeniul economic (Contabilitate si Informatica de Gestiune). 24 de studenti s-au pregatit la UPT cu profesori din Ploiesti si au primit diplome din partea UPG, anul trecut. Anul acesta au mai ramas 21 de studenti care urmeaza masterat in cadrul acestui program. Intelegerea era ca Universitatea Politehnica din Timisoara sa-si opreasca o parte din taxele studentilor pentru cheltuielile cu scolarizarea, iar restul sa ajunga la universitatea din Ploiesti. Numai ca, in aceasta vara, s-a constatat ca anumite sume de bani nu au mai ajuns la UPG. In urma cercetarilor facute de reprezentantii universitatii ploiestene, s-a descoperit ca in loc sa plateasca in contul universitatii, studenti scolarizati la Timisoara au platit in conturi private, apartinand uneia sau mai multor firme. Nu se stie deocamdata care este prejudiciul, iar pana la finalizarea anchetei procurorilor, profesorii beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, ne-a mai precizat rectorul Mihai Coloja. „Este un accident regretabil. Nu credeam ca la universitatea noastra se poate intampla asa ceva. S-a intamplat si la case mai mari, dar si la noi, si trebuie sa avem grija sa nu se mai repete”, a precizat acesta.
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Paraschiv, prorector cu responsabilitati privind derularea programelor didactice si managementul calitatii, a prezidat Comisia de Analiza a universitatii pentru acest caz si ne-a precizat: „Comisia a analizat anumite fapte sesizate de rector si descoperite in urma unei analize de fond facute pentru probleme legate de scolarizarea unor studenti in alte centre universitare – in speta la Politehnica din Timisoara. Au fost vizate probleme de natura financiara si parcursul didactic. Problemele sesizate le-am cuprins intr-un raport citit in fata Senatului si am facut o sesizare la Procuratura. Cert este ca din taxele platite la cel care a recrutat studentii (Universitatea Politehnica -n.n) nu au ajuns banii in conturile universitatii, ci au ajuns in alte conturi. S-ar putea sa fie conturi ale unor firme. Un lucru este cert: nu avem bani incasati pentru toti studentii.” La Universitatea din Timisoara, cele cateva zeci de studenti plateau aceleasi taxe pe care le achita cei care studiaza la Ploiesti – in ultimii doi ani aceasta fiind de 2.200 de lei, iar in urma cu trei ani – de 1.900 de lei.
Ana-Maria MAXIM