• Sute de copii incep cursurile in scoli fara apa potabila, cu sali de clasa prea mici si mobilier uzat
Trei luni de vacanta nu au fost suficiente pentru rezolvarea multor probleme cu care se confrunta scolile din judet. Concluziile formulate in urma recentelor controale desfasurate de mai multe institutii publice sunt destul de ingrijoratoare: zeci de scoli vor primi astazi elevii in sedii insuficient igienizate, in care nu exista instalatii de distributie a apei potabile sau in sali de clasa prea mici si cu mobiler vechi.
87 de unitati de invatamant din tot judetul au fost verificate in perioada 27 august-12 septembrie, de catre o echipa mixta formata din reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Directiei de Sanatate Publica, ai Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ai Institutiei Prefectului si ai consiliilor locale. Au fost vizate atat institutii din orase- cum ar fi cele din Campina, Baicoi, Urlati, cat si din mediul rural – din Matita, Jercalai, Pacureti, Apostolache, Magula, Loloiasca, Izvoarele, Popesti, Maneciu, Drajna, Ogretin etc. Potrivit unui raport intocmit de ISJ, ce contine concluziile controalelor efectuate in judet, dintre cele 87 institutii verificate, 42 nu avusesera autorizatie sanitara in anul scolar anterior ( in Apostolache, Brazi, Batrani, Baicoi, Bertea, Boldesti-Gradistea, Campina, Comarnic, Draganesti, Drajna, Floresti,
Lapos, Maneciu, Manesti, Pacureti, Podenii Noi, Posesti, Ploiesti, Starchiojd, Telega, Tomsani, Urlati, Varbilau ). Dintre acestea, 24 de unitati si‑au remediat intre timp deficientele si indeplinesc criteriile pentru obtinerea autorizatiei sanitare. 18 unitati din judet au, insa, probleme serioase, asa ca vor intra intr-un program de monitorizare pana la remedierea deficientelor semnalate in timpul controalelor.
Gradinite in foste sedii de CAP
Autoritatile au constatat ca multe dintre unitatile neautorizate nu au instalatie proprie de distribuire a apei potabile si instalatie de colectare a apelor reziduale menajere racordate la retele stradale sau fose septice vidanjabile (unitati din Valea Screzii, Lapos, Melicesti, Valea Plopului, Boldesti-Gradistea). De asemenea, exista inca gradinite ce functioneaza in case particulare, la parterul unor blocuri, foste sedii de CAP sau de primarie (de exemplu: Gradinita nr. 1 Comarnic, Gradinita nr. 8 Campina, gradinite din Calinesti, Boldesti-Gradistea, Loloiasca), dar si institutii cu sali subdimensionate, gradinite cu orar normal care functioneaza in doua schimburi, desi legea spune ca prescolarii si elevii din clasele I-IV trebuie sa invete numai dimineata (Gradinita nr. 38 Ploiesti, gradinite din Campina, Maneciu, Comarnic, Loloiasca). In unele institutii, mobilierul este vechi, partial degradat, terenurile de joaca sunt neamenajate, cu gard incomplet sau fara mobilier de joaca- in cazul gradinitelor. In alte unitati s-au gasit grupuri sanitare de exterior neigienziate, din lemn, ecologice sau comune pentru elevi si prescolari ori devenite … WC-uri publice ( de exemplu la scoala si gradinita din Matita, gradinita Boldesti-Gradistea, gradinita Calinesti, Gradinita nr.1 si Scoala anexa 1 Bertea, scoala si gradinita Lapos).
Lapte si cornuri depozitate in… cancelarie
Controalele efectuate recent au mai scos la iveala faptul ca 28 de institutii de invatamant nu indeplinesc conditiile igienico-sanitare pentru derularea programului guvernamental „Lapte si corn“. O parte dintre acestea nu au spatii amenajate special pentru depozitarea produselor alimentare. De exemplu, la scoala din Valea Plopului si la cea din Batrani, acestea sunt tinute in cancelarie, scoala cu clasele I-VIII Loloiasca si gradinita cu program normal Valea Urloii detin frigidere amplasate tot in cancelarie, la scoala cu clasele I-VIII din Posesti nu exista spatiu special amenajat, ci un frigider in sala de informatica ! Alte scoli nu detin nici macar frigidere, termometre sau nu sunt racordate la apa. Acelasi raport releva faptul ca, dintre unitatile de invatamant in sistem centralizat, cele mai multe nu au autorizatie ISCIR, iar autorizatii SSM (privind securitatea si sanatatea in munca) nu exista in cele mai multe unitati de invatamant. In anul scolar 2012-2013 vor functiona in Prahova 753 de sedii de unitati de invatamant, dintre care 717- de stat si 36- private.
A. MAXIM