“Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” se sărbătoreşte în data de 13 octombrie. Având în vedere că în acest an 13 octombrie este într-o zi de sâmbătă, activităţile dedicate acestei zile se vor desfăşura vineri, în data de 12 octombrie.
În acest context, pentru asigurarea în mod unitar şi profesionist a unui nivel corespunzător de conştientizare a cetăţenilor judeţului nostru, privind problematica reducerii riscurilor dezastrelor naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judetului Prahova va desfăşura o serie de activităţi menite a conferi zilei de 12 octombrie 2012 o însemnatate pe măsura importanţei pe care diminuarea şi reducerea riscurilor le are în situaţii de dezastre. Printr-un comportament corect, în cazul unor dezastre naturale, vom fi în măsură, nu doar a ne salva propria viata, dar a salva şi alte vieţi. Acest lucru presupune, însă, o educaţie susţinută pe linia situaţiilor de urgenţă, dublată de spirit civic şi capacitate de sacrificiu, valori pe care prahovenii le-au demonstrat în situaţiile limită care s-au abătut, de-a lungul timpului, asupra acestui judeţ. O bună colaborare între cetăţeni şi instituţii, în condiţii de normalitate, oferă siguranţă şi garanţia unei bune colaborări şi în situaţii de dezastre sau calamităţi naturale.
În acest an, 12 octombrie este declarată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, scopul fiind de a promova o cultură de reducere a riscului de dezastre naturale în întreaga lume. Astfel este un moment bun pentru toţi cei implicaţi în
reducerea riscului de dezastre în a evidenţia modul în care mici acţiuni de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.
Astfel, vineri, 12 octombrie începând cu ora 10:00 la sediul I.S.U. Prahova se vor desfăşura concursuri cu tematică ştiinţifică şi activităţi tehnico-aplicative, prezentarea tehnicii de intervenţie din dotare, vizitatorii având ocazia să vizioneze exerciţiile

demonstrative organizate şi momente artistice (Compania de teatru Ancuţa, Funkids – animaţie pentru copii, trupa de karate Koki Cornu şi trupa de majorete a Grupului Şcolar Slăvescu).
Aşadar, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale ne oferă prilejul de a declara această zi drept „Ziua porţilor deschise” la ISU Prahova şi totodată trebuie să ne mobilizeze pe toţi, instituţii, media, cetăţeni şi să ne canalizeze resursele, într-o manieră constructivă, pentru crearea unei culturi a siguranţei, în care fiecare cetăţean să beneficieze de necesarul şi confortabilul sentiment de securitate în caz de dezastru.