Te informam, ca sa stii cum sa votezi

Ziarul PRAHOVA ramane consecvent ca, ori de cate ori, in Romania, urmeaza sa se desfasoare evenimente importante – asa cum sunt alegerile – sa informeze cititorii asupra prevederilor legale stabilite in acest sens, astfel incat cititorii sa fie cat mai bine informati despre votul pe care urmeaza sa-l exercite. Este si cazul rubricii de fata, prin intermediul careia ne propunem sa va informam despre scrutinul electoral din 9 decembrie a.c. cand vor fi alesi deputatii si senatorii.

Alegerile parlamentare se desfasoara in Romania cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului, in conditiile legii. Cetatenii romani au dreptul de vot si de a fi alesi, indiferent de rasa, sex, nationalitate, origine etnica, limba vorbita, religie, opinie politica, avere sau de origine sociala. Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate isi exercita dreptul de vot in conditiile prevazute de lege. Cetatenii romani au dreptul de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva. Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi exprima votul personal. Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.
Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis. Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri.
Deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale constituite potrivit prevederilor legale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. In judetul Prahova sunt constituite 12 colegii pentru Camera Deputatilor si cinci pentru Senat.
Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.
Alegerile se desfasoara intr-o singura zi care poate fi numai duminica. Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de ziua votarii, respectiv astazi,
9 noiembrie, si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii, respectiv 8 decembrie a.c., ora 7,00.
Va urma