“Se spune ca, in puscarie, un individ se scoleste in ceea ce priveste infractiunile. Nu stiu daca este adevarat sau nu acest lucru. Sunt, insa, de parere ca o persoana – mai ales tanara – nu trebuie trimisa in inchisoare decat in situatii extreme”, ne-a spus George Paul Prajea, consilier in cadrul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Prahova.
Interlocutorul nostru ne-a precizat ca la serviciul amintit ajung cei care, din punctul de vedere al magistratului, merita inca o sansa de a-si ispasi pedeapsa in libertate, nu dupa gratii. Din aceasta categorie, 575 de astfel de persoane erau inregistrate, la sfarsitul lunii iunie a.c., la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Prahova.
Procedura luarii in evidenta consta – dupa cum ne-a precizat interlocutorul nostru – in aceea ca, „dupa ce inculpatul primeste sentinta, aceasta este trimisa la noi. Apoi, la data stabilita de catre instanta, persoana se prezinta la Serviciul de Probatiune. Se stabilieste, apoi, periodicitatea intalnirilor. Ne deplasam si la ea acasa, fiindca trebuie sa-i aflam conditiile de viata, mediul social, prietenii, ocupatia s.a.m.d. La sfarsit, pe baza acestor date, intocmim riscul de recidiva al celui luat in evidenta”. Faptele pentru care au fost condamnati cei aflati in evidenta institutiei la care ne referim sunt furturile, talhariile, inselaciunile s.a.m.d.
Atunci cand persoana in cauza savarseste cu rea-credinta o alta fapta penala, se poate revoca masura supravegherii, fiind trimisa in puscarie. Intrebat daca fosti supravegheati, ajunsi, mai apoi, in arest, s-au uitat “urat” la un consilier, interlocutorul nostru ne-a spus: “Personal, nu m-am intalnit cu astfel de situatii. De exemplu, aveam in supraveghere o persoana condamnata de catre Judecatoria Campina intr-un dosar. Dupa o perioada de supraveghere, in care s-a comportat acceptabil, a disparut ! Am intrebat despre ea familia, care mi-a spus ca a plecat sa-si caute de lucru prin Moldova. Am anuntat politia iar, intr-un final, a fost incarcerata. Intre timp, mai era judecata intr-un alt dosar aflat pe rol tot la instanta campineana. A trebuit sa-i intocmesc tot eu o evaluare inainte ca instanta sa se pronunte. M-am dus la ea la penitenciar. M-a intrebat ce poate sa faca pentru a ajunge, din nou, la noi, in supraveghere. I-am sugerat sa consulte un avocat, fiindca eu nu cunosc vreo cale legala“.
In context, consilierul Prajea ne-a mai spus ca, inainte de a se pronunta, instanta de judecata solicita intocmirea, de catre consilierii serviciului, a unui referat de evaluare, in care sunt prezentati factorii de risc care pot conduce la recidiva, perspectivele de reintegrare etc. “De multe ori, in motivarea unor sentinte, am intalnit pasaje scrise de noi, consilierii de la Probatiune, ceea ce inseamna ca judecatorul, la individualizarea pedepsei, a tinut cont de evaluarea noastra. Este un lucru bun, care ne arata ca, in comparatie cu ceea ce se intampla cu aproximativ 10 ani in urma, cand nu prea se stia despre existenta noastra, s-a facut un pas important. Totodata, nu trebuie neglijat si un alt aspect; suspectul nu-si permite un avocat ales si beneficiaza de unul din oficiu, care, poate, nu are timp sa-i acorde maximum de atentie. Noi, cei de la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Prahova, intocmim referatele prin care judecatorul ia la cunostinta circumstantele care pot determina ca acel om sa se poata indrepta in libertate, nu in inchisoare”.
Fl. TANASESCU