Te informam, ca sa stii cum sa votezi

Ziarul PRAHOVA ramane consecvent ca, ori de cate ori in Romania urmeaza sa se desfasoare evenimente importante – asa cum sunt alegerile – sa prezinte cititorilor prevederile legale stabilite in acest sens, astfel incat acestia sa fie cat mai bine informati despre votul pe care urmeaza sa-l exercite. Este si cazul rubricii de fata, prin intermediul careia ne propunem sa va informam despre scrutinul electoral din 9 decembrie a.c. cand vor fi alesi deputatii si senatorii.

Conform deciziilor Biroului Electoral Central, transportarea urnei speciale se face numai de catre membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotiti de paza. La deplasarea urnei speciale pot asista observatorii acreditati care isi manifesta aceasta dorinta. Nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic pentru insotirea acestora in cabina de votare. Candidatii nu pot insoti alegatorii in cabina de votare. Aplicarea stampilei de control a sectiei de votare pe ultima pagina a buletinelor de vot se face pe transe de cate 100 de buletine de vot pe parcursul intregii zile de votare, in functie de afluxul alegatorilor la sectia de votare. La operatiunile electorale ale unei sectii de votare pot asista, din partea unei organizatii neguvernamentale, cel mult doi observatori interni.
Dupa incheierea votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare verifica starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigileaza fanta urnelor de votare si introduce stampilele cu mentiunea “VOTAT” intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.
(Va urma)