Cabinetul Ponta II a fost investit, aseara, de Parlament, inregistrandu-se 402 voturi, in timp ce 120 de voturi au fost impotriva. Votul a fost secret exprimat cu bile.
Guvernul este investit daca in favoarea programului de guvernare si a componentei sale se pronunta majoritatea deputatilor si senatorilor.
Totodata, parlamentarii s-au pronuntat si asupra componentei comisiilor de control SRI si SIE, in acest caz votul fiind secret, cu buletine de vot.
Parlamentarii reuniti, ieri, in sedinta de plen comun pentru a se pronunta prin vot asupra investirii Guvernului Ponta II au tinut, la solicitarea senatorului PP-DD Tudor Barbu, un moment de reculegere in memoria eroilor martiri ai Revolutiei.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a spus premierului desemnat Victor Ponta, in discursul sau la sedinta plenului reunit, ca nu are “niciun sef” si ca, daca mai apare vreun presedinte care sa pretinda asta, sa nu il bage in seama. “Nu aveti niciun sef, daca mai apare cumva vreun presedinte care sa pretinda asta, nu il bagati in seama. Sunteti sub domnia legii si a Constitutiei si controlul celor care astazi va vor investi, adica parlamentarii”, a spus Antonescu.
El i-a spus premierului ca dispune de cea mai mare majoritate parlamentara de dupa 1992 si l-a asigurat ca aceasta ii va oferi “tot sprijinul pe toate planurile”, iar toate punctele programului de guvernare sunt asumate si de PNL si de ministrii liberali.
Antonescu a adaugat ca aceasta majoritate va exercita si un control parlamentar autentic. “Aveti cea mai puternica majoritate din Romania dupa 1992 ca majoritate izvorata direct si legitim din votul cetatenilor. Va asigur de tot sprijinul, de loialitatea si efortul nostru pe toate planurile, alaturi de dumneavoastra, pana la capat pentru Romania puternica. Veti avea si ceva imperios necesar, ca si colegii din Guvern, veti avea parte de exigenta unui control parlamentar autentic in primul rand din partea propriei majoritati. Stiu ca nu va indoiti de asta si va multumesc!”, a spus liderul PNL.
El a aratat ca atat Parlamentul, cat si Guvernul sunt mari numeric, insa este necesar ca ambele institutii sa fie puternice, iar experienta ultimilor trei ani a aratat ca un guvern care isi anexeaza majoritatea parlamentara sau Parlamentul nu este de fapt puternic.
“ Suntem un Parlament neobisnuit de mare numeric, avem un Guvern neobisnuit de mare numeric. Este un lucru esential pentru democratia romaneasca sa fim un Parlament nu doar mare, ci si puternic, sa fiti un Guvern nu doar mare, ci si puternic. Un Parlament puternic nu e doar o majoritate consistenta “, a spus Crin Antonescu, presedintele Senatului.
De asemenea, el a cerut atat Guvernului, cat si colegilor din majoritate, sa fie respectata opozitia, ca institutie democratica.
Liderul PNL a tinut sa salute si deschiderea lui Ponta pentru politicile de dezvoltare economica sustinute de liberali, ca reprezentanti ai dreptei.
“Lumea creata de divinitate nu se sfarseste nici pentru crestini, nici pentru mayasi, dar o lume politica se poate sfarsi”, a spus Ponta in plenul Parlamentului, pentru votul de investitura al Guvernului. El a facut referire la guvernarea PDL, sustinand ca aceasta a fost caracterizata de ura, dezbinare, austeritate dublata de delapidarea si jaful banului public, incompetenta, dispret si aroganta fata de electorat, fapte care au condus la o sanctiune politica exprimata prin vot si care trebuie intelese inclusiv de noua putere ca o lectie comuna, pentru a fi evitate in viitor.
Sedinta s-a desfasurat pentru prima oara in sala Al. Ioan Cuza din Palatul Parlamentului, ca urmare a numarului mare de parlamentari.
Au fost prezenti la sedinta 402 parlamentari si au absentat 184.
La sedinta au asistat reprezentanti ai mai multor institutii, intre care Patriarhul Daniel, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Conturi, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.