“Trebuie sa gasim, urgent, un spatiu, pentru a ne muta. Cel putin teoretic, la data de 1 martie 2013, atat magistratii de la Tribunalul Prahova, cat si cei de la Judecatoria Ploiesti trebuie sa infaptuiasca actul de justitie intr-un alt sediu. In consecinta, am demarat actiuni de identificare a unui imobil, in care sa ne mutam. Este adevarat, in calculele noastre intra si sediul de la Peco, de langa BCR, dar si alte cladiri din Ploiesti, insa nu este deocamdata, nimic concret”, ne-a spus Alina Anton Pavel, vicepresedintele Tribunalului Prahova.
Afirmatia a fost facuta in contextul in care, din cauza starii avansate de degradare a cladirii – imobilul in care functioneaza cele doua instante fiind incadrat in categoria celor care prezinta risc de prabusire ridicat in caz de cutremur – aceasta trebuie renovata si consolidata. Lucrarile vor fi efectuate cu bani europeni, de la Banca Europeana de Dezvoltare (BERD), iar termenul de executare a lucrarilor este de 24 de luni.
Dar, potrivit vicepresedintelui instantei prahovene, “gasirea unei cladiri presupune si spatii adecvate nu doar pentru salile de sedinta sau pentru birourile pesonalului de la cele doua instante – in numar de aproximativ 150 – ci si pentru depozitarea arhivei curente si a arhivei vechi”.
Problema consolidarii imobilului amplasat pe strada Gheorghe Lazar din Ploiesti a intrat si in atentia Guvernului. Astfel, prin HG 334/2012, publicata in Monitorul Oficial, au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai obiectivului “Reabilitarea si restaurarea Tribunalului Prahova”, valoarea totala a investitiei fiind de 27.618.000 de lei.
Potrivit datelor tehnice cuprinse in actul normativ, noul sediu va fi apt sa primeasca, anual, 630.000 de justitiabili (aproximativ 2.500, zilnic). Tot in salile acestui imobil renovat vor fi solutionate, anual, 34.000 de dosare.
Aceste date tehnice prezentate sunt valabile numai pentru Judecatoria Ploiesti, Tribunalul Prahova urmand sa functioneze in noul Palat al Justitiei.
Fl. TANASESCU