Pana in prezent, in Prahova nu s-a inregistrat nicio ranire, incendiu sau explozie urmate de pagube materiale, cauzate de folosirea ilegala a obiectelor pirotehnice – artificii, pocnitori, petarde s.a.m.d. In schimb, politistii au depistat, de la inceputul actiunii nationale “Foc de artificii”, zeci de mii de obiecte pirotehnice care erau vandute de catre anumiti indivizi fara a detine autorizatii legale. Acestia au fost prinsi fie in trafic – avand portbagajul plin cu astfel de obiecte (la Mizil), fie in piete (la Campina) sau in incinta unor societati comerciale (ultimul caz – cel din comuna Salcia). De altfel la nivelul intregii tari, de la sfarsitul lunii octombrie 2012, cand a fost declansata actiunea nationala “Foc de artificii” si pana acum, au fost confiscate aproximativ 18 tone de materiale pirotehnice, in valoare de aproximativ 700.000 de lei.
Potrivit statisticilor realizate la nivelul Politiei Romane, a reiesit ca, in anul 2005, atunci cand articolele pirotehnice se vindeau fara restrictii in perioada Sarbatorilor de Iarna, la nivel national au fost mai mult de 350 de persoane ranite si chiar un deces – toate avand drept cauza folosirea necorespunzatoare a petardelor, artificiilor, pocnitorilor s.a.m.d. In schimb, incepand cu anul 2006 – cand au intrat in vigoare prevederile Legii 126/1995 – si pana in 2011, numarul accidentelor cauzate de folosirea acestor articole s-a redus simtitor.
Reamintim ca, in conformitate cu atributiile si competentele stabilite prin legea de organizare si functionare a Politiei Romane si Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicata, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase a declansat, la sfarsitul lunii octombrie 2012, actiunea nationala “Foc de Artificii”. Scopul acesteia este cresterea sigurantei prin masuri de prevenire, identificare si sanctionare a infractiunilor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, folosirea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice.
In acest sens, politistii au monitorizat firmele care deruleaza operatiuni comerciale cu astfel de articole pirotehnice si au organizat, de asemenea, razii in targuri, piete, oboare sau in trafic, pentru tragerea la raspundere a celor care vindeau articole pirotehnice fara sa aiba acest drept. Ca urmare a peste 1.260 de controale derulate, politistii au constatat 179 de infractiuni, pentru care sunt, in prezent, cercetate 163 de persoane. In contextul periculozitatii ridicate cauzate de folosirea obiectelor pirotehnice, oamenii legii atrag atentia ca acestea pot fi folosite numai dupa respectarea unor masuri de protejare a persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor si a mediului. Sunt reamintite, totodata, mai multe reguli care trebuie respectate, cum ar fi: interzicerea folosirii articolelor pirotehnice intre orele 24,00 si 6,00 – cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarilor autoritatilor locale competente; la o distanta mai mica de 50 de metri de locuintele cu pana la patru niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu mai mult de patru niveluri; pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise, cu aglomerari de persoane; la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri, instalatiile electrice de inalta tensiune, obiective petrochimice sau care prezinta pericol de incendiu sau de explozie.
Fl. TANASESCU