Reteaua institutiilor de invatamant particulare din judet cuprinde 27 de unitati, majoritatea functionand cu autorizatie din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), iar o parte reusind sa obtina si acreditare din partea acestui for. Dotarile moderne, conditiile de igiena corespunzatoare, asigurarea unui spatiu inchiriat sau cumparat suficient de mare pentru numarul de elevi inscrisi, existenta profesorilor calificati, asigurarea pazei, existenta unui cabinet medical cu personal de specialitate se regasesc printre criteriile obligatorii ce trebuie indeplinite pentru autorizare. Dupa patru ani de functionare, ARACIP emite un ordin de acreditare daca unitatile nu au coborat standardele in privinta asigurarii calitatii in invatamant si daca promovabilitatea este de peste 50%, inclusiv la examenele de absolvire.
Cele mai multe dintre unitatile de invatamant particular aflate in evidenta Inspectoratului Scolar Prahova sunt cele prescolare: 11 la Ploiesti, doua la Baicoi si una la Paulesti, unde sunt inscrisi, in total, 367 de copii, ne-a precizat Gheorghe Rusu, inspector scolar cu atributii privind invatamantul privat. Toate acestea detin autorizatie de functionare, iar doua au fost evaluate recent, in vederea acreditarii, insa ordinele de ministru care sa ateste acreditarea inca nu au fost emise. In judet mai exista cel putin doua gradinite private ce functioneaza ilegal (datele despre aceste institutii nu sunt centralizate la nivelul ISJ ), iar asa cum v-am mai informat, parintii care isi trimit copiii la aceste gradinite o fac pe raspunderea lor.
In schimb, invatamantul primar si cel gimnazial particular se dezvolta timid, in judet existand numai trei unitati de invatamant private cu clase primare, unde invata 84 de elevi (Scoala „Angels” Paulesti, Scoala „Eden Paradisul Copiilor” Baicoi, Scoala Internationala „Spectrum” din Ploiesti). Doar ultima are inscrisi elevi si in clasele II-IV, restul avand elevi doar in clase pregatitoare si in clasa I. Aceeasi institutie este, de asemenea, singura care detine autorizatie pentru clasele V-VI, unde invata 18 elevi.
In liceele particulare se studiaza turismul si economia
Prahova are patru licee private – Liceul „Sansa”, Liceul Economic „Mihail Manoilescu”, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” (toate din Ploiesti), Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Breaza, unde functioneaza clase in domeniile : economic, turism si alimentatie, estetica si igiena corpului omenesc. La Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Ploiesti, elevii de la seral (an de completare) invata, de exemplu, meseria de bucatar. In schimb, cei care urmeaza studii la licee private, pe ruta progresiva, se pregatesc in domeniile: tehnician in gastronomie, estetica si ingrijirea corpului omenesc (Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Ploiesti) si coafor- stilist; frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Breaza). Un singur liceu din judet este acreditat – „Mihail Manoilescu” din Ploiesti, Liceul UCECOM „Spiru Haret” are unele domenii acreditate, altele autorizate, iar Liceul „Sansa” are autorizatie de functionare.
In schimb, unitatile de invatamant postliceale – sase la numar – sunt acreditate si pregatesc elevii in meseriile: asistent medical farmacie, asistent medical generalist. Este vorba despre: Scoala Postliceala FEG Ploiesti, Scoala Postliceala Sanitara „Sfantul Vasile cel Mare” Ploiesti, Scoala Postliceala Sanitara „Thoma Ionescu” Ploiesti, Scoala Postliceala Sanitara „Regina Maria de Romania” Ploiesti, Scoala Superioara Sanitara si Scoala Postliceala „Louis Pasteur” din Campina. Toate cursurile sunt organizate la zi si dureaza trei ani. In anul I sunt inscrisi, in total, 777 de elevi, in anul II – 714, iar in anul III – 651 de elevi.
A.M.