Chiar daca e abia inceputul lunii februarie, pe tarabele din piata centrala din Ploiesti au aparut primele verdeturi si legume specifice primaverii, unele aduse din import, altele de pe meleagurile autohtone. Iarna ceva mai blanda de anul acesta si ninsorile mai putin abundente au favorizat producatorii sa profite din plin de sere. In ceea ce priveste preturile, acestea nu sunt foarte piperate, cel putin in cazul unora dintre produse. Astfel, de pilda, salata verde, in functie de marime, variaza de la un leu bucata la 2 lei sau chiar 3,5 lei. Ceva mai scump este spanacul romanesc, care se vinde cu 8 lei kilogramul. Cei care doresc rosii, castraveti, ridichi sau salata verde ceva mai mare pot alege dintre cele aduse de peste hotare. Astfel, de pilda, ridichile importate din Italia se vand cu 2,5 lei legatura, iar salata de aceeasi provenienta costa 3,5 lei bucata. Castravetii tot de pe meleaguri straine se comercializeaza in piata centrala din oras cu 9, 99 lei, in timp ce rosiile, majoritatea aduse din Italia, costa 7,99 lei, iar un kilogram de ardei gras ajunge la 12 lei. Oferta este bogata, iar pe tarabe se gasesc chiar si urzici culese direct din padure, care se vand cu un leu legatura.
De asemenea, persoanele care doresc sa cumpere ceapa de samanta trebuie sa stie ca pe piata se vinde si arpagic de Buzau la 10 lei kilogramul, iar la 15 lei kilogramul – ceapa rosie.
Cei care vor sa aiba pe masa un desert de fructe pot alege dintre pere romanesti care se vand cu 15 lei kilogramul, struguri Hamburg – 12 lei kilogramul sau capsuni de import, mult mai scumpe, respectiv 30 de lei un kilogram. In schimb, merele sunt mai accesibile, pretul acestora variind de la 1,5 lei kilogramul la 4-5 lei un kilogram, in functie de marime si de soiul acestora. Prin comparatie cu anul trecut, nu se poate spune ca trufandalele sau fructele s-au scumpit, ci in majoritatea cazurilor, cel putin deocamdata, preturile acestora au ramas aproape identice.
C. DOBRE