Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti, impreuna cu ofiterii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Ploiesti, au finalizat, recent, probatoriile in urma carora au fost trimisi in judecata sapte indivizi acuzati ca au comis un prejudiciu total de aproximativ 70.000.000 de lei.
Intr-unul dintre dosarele deduse instantei, trei barbati sunt acuzati ca, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional specializat in comiterea infractiunilor de natura economica. Potrivit rechizitoriului, membrii retelei s-au folosit de mai multe societati comerciale, prin intermediul carora au tranzactionat produse petroliere care nu au fost evidentiate in documentele contabile ale firmelor controlate de inculpati. Prin activitatea infractionala, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu peste 60.000.000 de lei.
Intr-o alta cauza penala, DIICOT si BCCO Ploiesti, impreuna cu Serviciul de combatere a finantarii teorismului si spalarii banilor au trimis in judecata alti trei indivizi – doi barbati si o femeie – pentru ca, in calitate de administratori ai unor firme, au derulat tranzactii ilegale, prejudiciul creat de data aceasta fiind de aproximativ 2.500.000 de lei.
In sfarsit, intr-un alt dosar penal ajuns pe masa judecatorilor, un barbat este acuzat ca a inselat statul, impreuna cu alte persoane, cu peste 1.000.000 de euro (aproximativ 4,5 milioane de lei ). Gruparea infractionala ar fi concesionat mai multe firme unor cetateni din Republica Moldova. Apoi, prin intermediul acestora, au fost prestate servicii catre diverse institutii, avand ca obiect materiale de constructii achizitionate de la furnizori prin emiterea unor file CEC si Bilete la Ordin – instrumente de plata, pe care membrii grupului le emiteau desi nu detineau conturi disponibile necesare achitarii acestora.
Fl. TANASESCU