Ieri a fost conferit, post-mortem, istoricului Paul D. Popescu, titlul ploiestean de „Cetatean de Onoare”

Profesorul emerit Paul D. Popescu a fost omagiat, ieri, in cadrul unei manifestari emotionante organizate la sediul Camerei de Comert si Industrie Prahova, de catre Societatea Culturala „Ploiesti Mileniul III”, in colaborare cu Clubul Rotary din municipiu. Lelia Popescu, vaduva regretatului om de cultura, a primit din partea Primariei Ploiesti, cu acest prilej, diploma de „Cetatean de Onoare” al orasului – titlu pe care Consiliul Local l-a acordat post-mortem cunoscutului istoric, in sedinta din 27 februarie a.c., la propunerea societatii culturale amintite. Documentul i-a fost inmanat Leliei Popescu de catre viceprimarul Raul Petrescu, dupa ce edilul a dat citire raportului de specialitate al administratiei locale intocmit in vederea acordarii onorantului titlul pentru profesorul emerit.
„Consiliul Local a aprobat in unanimitate propunerea noastra de a acorda titlul de «Cetatean de Onoare» profesorului Paul D. Popescu, in semn de omagiu si de pretuire a meritelor acestuia in domeniul invatamantului, al cercetarii istorice, al valorificarii mostenirii culturale, prin publicarea unui numar impresionant de volume monografice, de studii si eseuri care il reprezinta ca pe un adevarat om de stiinta, ca pe o personalitate proeminenta care si-a consacrat intreaga viata promovarii valorilor ce definesc comunitatea ploiesteana si judetul Prahova, in context national si european”, a precizat Constantin Trestioreanu, presedinte al Societatii Culturale „Ploiesti Mileniul III” – societate ce a sprijinit activitatea lui Paul D. Popescu de cercetare si a publicat numeroase lucrari stiintifice ale acestuia. Profesorul Constantin Enciu, istoricul Ion Stefan Baicu, profesorul Alexandru I. Badulescu, profesorul Gheorghe Marinica s-au regasit printre cei care au evocat personalitatea istoricului ploiestean. Invitatii au amintit pasiunea profesorului emerit pentru documentare, rigoarea cu care lucra in scopul stabilirii adevarului istoric, uluitoarea sa putere de munca, dar si pasiunea pentru arta – acesta publicand nu numai volume cu caracter stiintific, ci si comentarii de istoria artei, cronici de arta plastica, de film, povestiri, schite, nuvele, romane, texte de critica si istorie literara. Constantin Trestioreanu a vorbit despre activitatea profesorului in cadrul Clubului Rotary – „Un club al elitelor, unde cineva poate intra doar daca este invitat, iar profesorul Paul D. Popescu a fost membru de onoare al acestuia”, a mentionat presedintele Societatii Culturale „Ploiesti Mileniul III”.
Coplesita de emotie, sotia regretatului om de cultura a marturisit ca in aceasta vara ar fi urmat sa implineasca 60 de ani de casatorie si a tinut sa adreseze multumiri Consiliului Local Ploiesti pentru decernarea titlului de „Cetatean de Onoare” istoricului ploiestean, Societatii Culturale „Ploiesti Mileniul III” – cea care a facut aceasta propunere – si Clubului Rotary care, a precizat Lelia Popescu, i-a fost alaturi in clipele cele mai grele.
A.M.