„A murit” cu Steaua si „a inviat” cu Rapid

Aproape sapte ani au trecut de cand fotbalul din orasul Mizil a disparut, ultima echipa pe care a avut-o aceasta urbe numindu-se „Steaua”, care a evoluat in primul campionat al judetului, pana la mijlocul anului 2006. Trebuie precizat faptul ca la inceputul anilor ’80 si pana la mijlocul anilor ’90, trupa mizileana facea legea in esalonul secund national, actuala Liga a II-a.
Acum, la mijlocul campionatului, chiar de la finele saptamanii in curs, sportul rege din acest oras va reaparea pe esichierul fotbalului judetean. Pe cochetul stadion local “Tineretul” urmeaza sa joace o noua echipa care va purta denumirea orasului: „Rapid” Mizil.
La initiativa unor oameni inimosi si dornici sa reinnoade traditia locala fotbalistica – in frunte cu primarul Emil Proscan, ajutat de fostul jucator al echipei mizilene, l-am numit aici pe Mihai Afiliu – a fost inscrisa in competitie, mai precis in Liga C Prahova, seria MIZIL, gruparea „botezata” Rapid Mizil. De altfel, aceasta a fost prima denumire a gruparii locale care a luat fiinta in anul 1954, si care, ulterior, se transformase in Steaua Mizil.

Ghidia, Suditu, Maftei…

Actuala formatie va fi condusa de pe margine de fostul jucator Gabriel Cozma, ajutat de antrenorul-jucator Daniel Suditu, care si-a incheiat cariera de profesionist la Chimia Brazi. Alaturi de acestia, la proiectul mizilean vor mai combate alti fosti fotbalisti mizileni , precum Bebe Lamba, Costica Tanase, Baciin sau Maftei, carora li se vor adauga mai multi tineri sportivi din zona, plus Ghidia – fostul jucator de Liga a II-a a. „Dorim sa lasam ceva in urma noastra la Mizil. Vrem ca langa noi sa vina multi jucatori tineri, din zona”, ne-a declarat Suditu.
In alta ordine de idei, ultima grupare care a evoluat pe stadionul din Mizil a fost divizionara de Liga a III-a Prahova Tomsani, actuala Fortuna Brazi. Ultimul meci oficial jucat pe acest stadion a fost in urma cu 16 luni, dupa care fosta Prahova Tomsani s-a mutat la Moreni, apoi la Clinceni.

A fost odata Steaua Mizil

Steaua Mizil a activat in campionatul judetean, zona Mizil, pana in 1982, cand colonelul Victor Athanasie Stanculescu a primit ordin de la ministrul Apararii sa infiinteze o echipa satelit pentru Steaua Bucuresti: „Ministrul Apararii mi-a zis, la inceputul anilor ‘80, sa fac o echipa de rezerva pentru Steaua. Era intr-o toamna. Pana vara viitoare, trebuia s-o promovez pe Steaua Mizil din «C» in «B». L-am avut aghiotant pe Tica Danilescu (acum director sportiv la Dinamo). Uzina de la Mizil imi era subordonata direct. In vestiarul arbitrilor erau frigidere bogate ca la un hotel de cinci stele: sampanie, vin… – este povestea infiintarii echipei conform „Wikipedia“. „Echipa Rapid Mizil avea sa fuzioneze cu ICIM Ploiesti, preluand de la aceasta jucatori si locul din campionatul diviziei C, editia 1982-1983. La sfarsitul urmatoarei editii de campionat, 1983-1984, A.S.A. Mizil promova in Divizia B dupa un parcurs extrem de strans, la lupta cu Chimia Brazi. Denumirea „Steaua” se explica prin relatia privilegiata pe care fosta asociatie sportiva (A.S.A. Mizil, A.S. Mizil) a avut-o cu clubul Steaua Bucuresti, aceasta datorindu-se subordonarii ministeriale (M.Ap.N.) pe care o avea Uzina Mecanica din Mizil, cea care finanta principala activitate sportiva din oras. Aceasta relatie de tip club-satelit a facut ca la Mizil sa soseasca, an de an, juniori proveniti din loturile echipei Steaua Bucuresti. Astfel, la Mizil s-au regasit, de-a lungul anilor, o serie de fotbalisti importanti, precum: Gheorghe Butoiu, Adrian Bumbescu (castigator al Cupei Campionilor), Alexandru Deaconu (actualul presedinte al CCA a facut si el „cateva dusuri” la Mizil), Cristian Zmoleanu, Teodor Anghelini, Gabriel Margarit, Cornel Dobre, Ciprian Mozacu, Ionut Dragomir, Catalin Multescu, Marian Aliuta, Marius Mitu, Remus Safta, Bogdan Musca, Daniel Jilavu, Giani Gorga, Gigi Gorga, Ion Gusa, Decu Crangasu, Marcel Abaluta, Gheorghe Balaceanu, Bogdan Vintila, Costel Lazar, Nicolae Lazar, Gheorghe Greaca, Gheorghe Marzea, Vasile Cosarek, Bujorel Mocanu si alti fosti prim-divizionari.
Lista este plina de nume importante si in cazul antrenorilor care au trecut pe la Mizil, actualul antrenor din staff-ul Nationalei, Florin Marin sau fostul tehnician de „Champions League” Titi Dumitriu, stand pe banca Mizilului la fel ca si Carol Creiniceanu, Bujor Halmageanu, Costica Moldoveanu, Robert Cosmoc, Mihai Mocanu sau Vasile Aelenei.
La sfarsitul editiei de campionat 1996-1997 echipa a retrogradat in Liga a treia, apoi in esalonul judetean, desfiintandu-se in 2006. Fotbalul mizilean a fost prezent in 13 editii de campionat ale
Seriei I din liga secunda, iar acum o „ia de la capat”, din ultimul esalon judetean, cu sperante la… continuitate.
Cristi DAMIAN