Startul modernizării Hipodromului de la Ploieşti – singurul hipodrom de trap din ţară – ar putea fi dat chiar anul acesta. Vinerea trecută, la întâlnirea cu ploieştenii pentru dezbaterea proiectului de buget al municipiului, pe anul 2013, primarul Iulian Bădescu a prezentat aspectele care presupun demararea investiţiei şi cum va arăta viitoarea bază hipică realizată la standarde europene.

Valoarea totală a proiectului – pentru care vor fi atrase fonduri europene – a fost estimată la 88.959.384 de lei. Primăria s-a angajat să asigure o din confinanţare substanţială, mai exact 38.345.202 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile, 10.106.356 de lei inclusiv TVA – cheltuieli neeligibile, 2.162.269 de lei TVA (cheltuieli neeligibile). Hipodromul va avea o pistă de galop cu o suprafaţă de 30.944 mp, ce va fi acoperită cu iarbă rezistentă la uzură, o pistă de trap, în suprafaţă de 36.594 mp, acoperită cu nisip, şi şapte grajduri cu 208 boxe. Vor mai fi construite: o parcare de 162 de locuri pentru spectatori, o parcare „VIP” cu 33 de locuri, o parcare pentru echipe cu 24 de locuri. Primarul municipiului a precizat că proiectul tehnic este gata şi speră, ca anul acesta, să fie semnat de către municipalitate contractul de finanţare şi să înceapă lucrările. „Dacă acest lucru se va întâmpla în timpul sezonului rece, singurele lucrări ce vor putea fi făcute vor fi cele de demolare a construcţiilor situate pe acel teren” – a precizat Iulian Bădescu.
Hipodromul din Ploieşti – altădată mândria locuitorilor oraşului – a avut parte de o soartă nefericită.
În anul 2004 municipalitatea, în administraţia căreia se afla baza hipică, a decis privatizarea Hipodromului, licitaţia fiind câştigată de firma italiană Ippodromi &Citta, iar în 2006 întreaga activitate hipică a fost sistată, după ce firma nu a respectat anumiţi termeni contractuali. În 2007 municipalitatea a dat în judecată societatea respectivă, solicitând daune materiale, iar în 2009 Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză Primăriei şi Hipodromul a revenit în administrarea acesteia. În septembrie 2010, competiţiile hipice au fost reluate, însă, între timp, clădirile au ajuns în stare avansată de degradare care impune, fără întârziere, modernizările la care ne-am referit.
Ana MAXIM