• Sentinţa poate fi, însă, atacată cu recurs de ialomiţeni
Judecătorii Tribunalului Ialomiţa s-au pronunţat în procesul referitor la limitele de hotar dintre localităţile Ciorani (Prahova) şi Răduleşti (fosta comună Brazi din Ialomiţa). Conform deciziei instanţei de contencios administrativ şi fiscal ialomiţene, la solicitarea Instituţiei Prefectului judeţului Ialomiţa de stabilire a limitei de hotar dintre cele două localităţi aflate în judeţe diferite, acţiunea a fost admisă ca întemeiată. Astfel, a obligat „pârâtele” – comuna Răduleşti (fostă Brazi), comuna Ciorani, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ialomiţa şi Instituţia Prefectului judeţului Prahova – „să respecte limitele administrativ-teritoriale dintre unităţile aflate în litigiu, aşa cum acesta a fost stabilit potrivit procesului-verbal din 20 mai 1970 şi schiţa anexă”.
Litigiul dintre cele două localităţi vecine – una prahoveană, iar cealaltă ialomiţeană – a pornit după ce reprezentanţii comunei Răduleşti voiau să acapareze ceva teren arabil (circa 500 de hectare) de la comuna prahoveană Ciorani, pe care se considerau îndreptăţiţi să îl deţină. Pentru că şedinţele de mediere dintre reprezentanţii celor două judeţe nu au ajuns la niciun rezultat, s-a apelat la instanţă pentru a stabili pe cale judecătorească limitele de hotar dintre cele două comune şi, implicit, dintre cele două judeţe. „Este vorba despre o suprafaţă de terenuri arabile pe care cei din comuna Răduleşti – Ialomiţa o vor în administrarea lor. S-a deschis chiar şi acţiune în instanţa de contencios administrativ, la Tribunalul Ialomiţa, însă dovezile sunt de partea noastră”, preciza, înainte de primul termen al procesului demarat în noiembrie 2012, primarul din Ciorani, Marin Voicu. Lucru care s-a şi întâmplat, având în vedere că singurele dovezi depuse la dosar privitoare la hotarul dintre Ciorani şi Răduleşti au venit din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova – procesul-verbal din 20 mai 1970, schiţa anexă (în facsimil) şi alte documente care au fost solicitate de instanţa de judecată.
Decizia instanţei Tribunalului Ialomiţa – aşteptată de autorităţile prahovene – a fost privită de către primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, drept o soluţie normală, dat fiind că „nu există niciun document care să ateste ceea ce solicitau reprezentanţii comunei Răduleşti – fosta Brazi – din judeţul Ialomiţa”.
Prin urmare, graniţele dintre Ciorani şi Răduleşti de Ialomiţa rămân cele stabilite prin documentele oficiale în anul 1970 (adică pe cursul râului Prahova), după cum reiese şi din schiţele de hotar, aşa cum a decis, de altfel, şi instanţa ialomiţeană, care a recunoscut actele depuse la dosarul în cauză.
Decizia luată de Tribunalul Ialomiţa poate fi, însă, atacată cu recurs de părţile care se consideră nedreptăţite de această hotărâre (reprezentanţii comunei Răduleşti sau, eventual, cei ai Prefecturii Ialomiţa).
Violeta STOICA