Poliţiştii acţionează, la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR, până sâmbătă, 4 mai 2013, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de animale, verificarea legalităţii transporturilor de animale vii şi a produselor din carne, respectarea legislaţiei în domeniul sacrificării, precum şi combaterea evaziunii fiscale.
Raziile poliţiştilor au început încă de luni, 29 aprilie 2013, şi sunt derulate prin inspectoratele de poliţie judeţene, în colaborare cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt controlate abatoarele, pieţele, laboratoarele, târgurile, oboarele şi magazinele, fiind vizate legalitatea funcţionării acestora, identificarea persoanelor care vând ilegal animale şi depistarea cărnii provenite din sacrificări ilegale.
Tot până sâmbătă, 4 mai 2013, poliţiştii acţionează şi pe drumurile publice, pentru verificarea legalităţii transportului de animale vii şi de produse din carne. Potrivit Poliţiei Române, numai în prima zi a acţiunii au fost controlate 84 de maşini destinate transportului de carne şi de animale, fiind aplicate nouă sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.480 de lei. Abaterile sancţionate de oamenii legii au privit, în special, transportul de produse din carne fără documente legale.
(F.T.)