În perioada 7-9 iunie 2013, în organizarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova s-a desfăşurat etapa finală a Concursului Naţional “Tinerii Dezbat”, ediţia a IV-a, găzduită de campusul Colegiului Tehnic “Elie Radu” din Ploieşti.
Finala competiţiei s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Alături de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova sunt implicaţi în organizarea concursului partenerii Asociaţia Română de Dezbateri Oratorie şi Retorică (ARDOR), Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), Reprezentanţa UNICEF în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.

Concursul este cuprins în Calendarul Concursurilor Naţionale şcolare finanţate de către M.E.N. în anul şcolar 2012-2013, se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a din toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi are ca scop conştientizarea prin exerciţiul dezbaterilor a valorilor cetăţeniei democratice, prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, exersând atitudinile de toleranţă şi deschidere faţă de diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate sau gen care ar putea constitui bariere în comunicare.

Echipele finaliste au fost premiate de către ministrul Remus Pricopie, acesta apreciind înalta pregătire şi calificare a participanţilor. În egală măsură, în discursul ministrului s-au regăsit precizări referitoare la preocupările ministerului în raport cu rolul şcolii, punctând că aceasta nu poate şi nici nu trebuie să rămână doar un spaţiu de învăţare, fiind un puternic nucleu de interacţiune socială. În acest sens, exerciţiul dezbateriilor este vital, atât ca formă de respect a opiniei şi deminităţii persoanei, cât şi ca pregătire pentru performanţa profesională. În acest spirit s-a concluzionat că, depăşind rezultatele măsurabile ale programului, dezbaterile reuşesc a se transforma într-un stil de viaţă, normal în orice stat democratic.

În privinţa temei dezbătută de echipele finaliste, a remarcat că nu trebuie să vedem o problemă în plecarea tinerilor la specializare, ci este necesară o preocupare în dezvoltarea unei strategii de a-i convinge a reveni în ţară; unde să poată implementa cunoştinţele dobândite.

Moţiunile dezbătute pe parcursul celor două zile de concurs au fost:

Integrarea copiilor cu dizabilităţi într-o clasă este ineficientă în lipsa unor cursuri de educaţie incluzivă pentru colegi şi părinţii acestora?
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru limitarea fenomenului „brain drain” între statele membre?

Echipele câştigătoare au fost:
Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila – Locul I
Colegiul Naţional „Anastasescu” Roşiorii de Vede – Locul al II lea
Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj – Locul al III lea
Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara – Locul al III lea

Clasamentul individual al vorbitorilor are pe primele locuri pe elevii: Teodorescu Andra de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Ploieşti – Locul I, Mario Popescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Bucureşti – Locul al II-lea şi Cristea Cosmin de la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă” Bucureşti – Locul al III-lea

Au participat 34 de echipaje din întreaga ţară, alcătuite din 102 de elevi şi 34 de profesori coordonatori. Activitatea a fost coordonată de Comisia Centrală a competiţiei, condusa de Monica Mocanu, preşedinte al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR, preşedinte executiv Marinica Stoian, Inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, vicepreşedinte Liviu Gajora de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, secretar Aurel Graur de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi directori de turneu Raluca Petrescu şi David Moscovici, de la ARDOR. Cei 51 de arbitri au provenit dintre membrii Comisiei Centrale a competiţiei, precum şi dintre profesorii coordonatori prezenţi la Ploieşti.