Actuala rundă a Programului „Rabla 2013” a debutat, din nefericire, cu scandal şi în judeţul nostru. Astfel, circa 80 de proprietari de autoturisme vechi care aşteptau, ieri dimineaţă, în faţa sediului societăţii Rematholding CO SRL Bucureşti – Punctul de lucru Ploieşti (din incinta fostei întreprinderi Feroemail) erau revoltaţi de faptul că „unii cu pile sau tupeu nemăsurat” şi-au introdus rablele în curtea firmei printr-o poartă colaterală, nu pe cea principală, unde aşteptau… muritorii de rând.”Când le-am sesizat acest lucru, reprezentanţii firmei ne-au spus că există paznic doar la poarta principală. Aşa că, dacă dorim, cealaltă poartă, improvizată, s-o păzim noi. Păi, asta nu-i bătaie de joc?”, ne-a declarat unul dintre protestatari.
Din câte am aflat, firmei amintite i s-au repartizat de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-o primă tranşă, 40 de tichete valorice. Deci cu mult mai puţine faţă de solicitări. „ Am numărul de ordine 38, ca urmare sper că voi reuşi, de astă dată, să scap de rabla asta, căci anul trecut n-am apucat. Pentru a nu ne pierde rândul, dar şi de teama hoţilor de fier vechi, păzim maşinile cu schimbul. Zi şi noapte, de circa două săptămâni”, ne-a mărturisit Gheorghe Crăciun.
Tot 40 de tichete valorice a primit, în prima tranşă, şi un alt colector autorizat de maşini vechi din judeţ – SC Remat Prahova SA Ploieşti. Pentru a evita, din start, posibile nemulţumiri ale celor care aşteptau la rând, vreo 60 la număr, directorul acesteia, Vladislav Lascu, ne-a precizat că are de gând să afişeze o listă la poarta unităţii cu aceşti proprietari de rable care, apoi, pot pleca liniştiţi acasă.”Ulterior, noi vom înştiinţa prin telefon, câte 10 pe zi, până la epuizarea tuturor tichetelor care ne vor fi repartizate de ministerul de resort”, a adăugat acesta.
Aşa cum am mai scris, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite, în ediţia din acest an a Programului „Rabla”, 20.000 de tichete valorice, dintre care 17.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru instituţiile publice. Pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet, faţă de trei tichete câte s-au folosit în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 de lei cât valora în 2012. O altă noutate se referă la faptul că repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ, ci se va face în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor întocmite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Actuala sesiune a programului se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care tichetele vor fi acceptate este 20 noiembrie. Prin Programul „Rabla”, derulat anual din 2005 şi până în prezent, au fost casate 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.896 de autoturisme noi.

Dumitru CONSTANTIN