Constantin Vlad, liderul grupului infracţional organizat anchetat – după cum v-am informat la momentul potrivit – marţi, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploieşti, a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile. Pe lângă Constantin Vlad, patronul benzinăriei Tibi Oil din Câmpina, judecătorii Tribunalului Prahova au luat o măsură similară şi în cazul altor doi inculpaţi: Tiberiu Marius Topală şi Tudor Laurenţiu Dochian. Decizia Tribunalului Prahova nu este însă definitivă, cei trei suspecţi având dreptul să o atace cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, la Curtea de Apel Ploieşti.
Aşa cum relatam în numărul de miercuri al cotidianului nostru, grupul organizat anchetat de către procurorii DIICOT Ploieşti, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, era specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Pentru ca 20 de membri ai grupului să poată fi reţinuţi şi, ulterior, audiaţi de către procurorii DIICOT Ploieşti, marţi, 11 iunie a.c., au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale ale acestora. Dintre percheziţiile respective, 10 au fost desfăşurate în Prahova, iar celelalte – pe raza judeţelor Timiş, Tulcea, Giurgiu şi Vrancea.
Grupul infracţional la care ne referim se ocupă cu derularea frauduloasă de afaceri cu produse energetice, prin intermediul celor opt societăţi comerciale pe care le deţineau unii dintre membrii acestuia. Afacerile decurgeau după următorul scenariu: iniţial, au înmatriculat mai multe firme pe teritoriul Bulgariei, după care inculpaţii au efectuat, în numele acestora, numeroase achiziţii intracomunitare de mărfuri din România. În realitate, prin utilizarea unor documente false, produsele nu au trecut graniţa la bulgari, fiind comercializate pe teritoriul României, prin intermediul altor societăţi comerciale tip „fantomă”, controlate tot de către membrii grupării infracţionale amintite. În urma acestor afaceri ilegale, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat, potrivit comunicatului DIICOT Ploieşti, cu peste 4 milioane de euro, prin eludarea plăţii taxelor şi a impozitelor aferente, în principal TVA. Pentru recuperarea acestui prejudiciu, oamenii legii au instituit măsuri asigurătorii asupra unor imobile, autoturisme sau a altor bunuri de valoare care aparţin membrilor grupării infracţionale.
D. CONSTANTIN