* Scolioza are cauze genetice şi hormonale şi nu depinde nicidecum de poziţia greşită a copilului la calculator şi nici de ghiozdanul mai greu sau mai uşor. Mai mult ca în orice altă afecţiune, în scolioză, existenţa unor prejudecăţi ce se transmit din generaţie în generaţie fac ca ţara noastră să aibă un număr foarte mare de copii cu forme grave de scolioză, care se prezintă tardiv la doctor şi care, ulterior, sunt trataţi incorect, atenţionează prof. dr. Mihail Jianu, medic primar ortoped la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti şi preşedinte fondator al Societăţii Române de Ortopedie Pediatrică. Specialistul adăuga că statul aplecat la birou sau la calculator nu conduce la o deformare a coloanei, decât dacă există o predispoziţie genetică şi hormonală, notează doctorulzilei.ro

* Nu vă puteţi concentra, memoria vă joacă feste, sunteţi iritaţi şi aveţi palpitaţii? Toate acestea pot fi simptome ale anemiei. Cauze: pierderile abundente de sânge (în timpul ciclului menstrual, prin plăgi sau rupturi de vase); un consum scăzut de fier (în perioadele de sarcină, de alăptare sau de efort); lipsa de vitamine (lipsa vitaminei B12 aduce cu ea anemia pernicioasă, vegetarienii fiind cei mai afectaţi); carenţa de fier (anemie feriprivă); factori ereditari; alimentaţia necorespunzătoare. Simptome: stări de slăbiciune accentuată, randament scăzut, ameţeală, paloare, stări de leşin, dureri de cap, mâini şi picioare reci, lipsa concentrării, palpitaţii, memoria vă joacă feste.

* Multe afecţiuni ale tubului digestiv şi ale ficatului au şi manifestări cutanate care, de multe ori, pot alerta medicul. Conform specialiştilor, există semne pe piele care prevestesc boli ale stomacului, ficatului sau colecistului şi care ar trebui să ne îngrijoreze. De exemplu, prezenţa unor vase mici care apar ca nişte linii fine, roşii sau violete, care dispar la simpla apăsare cu degetul, dar reapar imediat, sugerează o esofagită, sau chiar ciroză hepatică. Eczema poate avea legătură, în unele cazuri, cu deficitul de absorbţie al principiilor alimentare la nivelul tubului digestiv. Mâncărimile pielii pot fi cauzate de litiaza biliară care determină depozitarea de săruri la nivelul pielii, cu producerea de iritaţii. Palmele şi tălpile roşii. Acest simptom poate fi, de asemenea, un semn de ciroză hepatică.

* Ţara noastră se situează pe locul 33 într-un top recent realizat de Bloomberg privind statele lumii cu cele mai eficiente sisteme de sănătate. Atenţie, clasamentul nu are scopul de a releva cele mai bune, performante sisteme, ci pe acelea care oferă un raport echitabil preţ-rezultate. Asia are cele mai multe sisteme eficiente de sănătate cu 4 state în top 10, potrivit unui raport recent realizat de Bloomberg. Folosind informaţii furnizate de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internaţional, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Departamentul de Sănătate Hong Kong, Bloomberg a efectuat topul sistemelor sanitare cu un raport bun cost-rezultate, având în vedere trei mari criterii: speranţa de viaţă (a cântărit 60% din rezultatul final), preţ relativ per capita, adică procentul din PIB alocat per capita (30%) şi costul absolut per capita al sistemului de sănătate, mai precis, cheltuielile totale cu sănătatea per capita: servicii de prevenţie şi curative (10%).