Propunerile de modificare a noului cod rutier îi pot afecta psihic pe şoferi. Este părerea unui psihiatru, care consideră că nu aşa se va reduce numărul accidentelor rutiere.

Medicul psihiatru nu dezaprobă în totalitate noile propuneri, însă atrage atenţia că ar fi ineficiente în contextul în care nu ar fi însoţite şi de o recuperare medico-psihiatrică. Asta pentru că, în cazul în care se vor aplica, vor avea un efect profund asupra celor care greşesc conjunctural. Medicul spune că şoferii vor fi afectaţi psihic dacă vor rămâne doi ani fără permis de conducere.

În schimb, în cazul alcoolicilor, ele nu vor avea niciun efect, arată studiile desfăşurate în ultima vreme.

Medicul mai spune că, dacă conducătorul auto a greşit conjunctural, după 3 ani de zile el nu va mai avea aceleaşi capacităţi de a conduce vehiculul. El mai crede că noul cod rutier trebuie modificat alături de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit noilor propuneri ale MAI, permisul va fi suspendat pentru 2 sau 3 ani pentru trecerea pe roşu la semafor, nerespectarea barierelor la nivel cu calea ferată, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, pătrunderea pe contrasens pe autostradă.

Printre noile sancţiuni propuse se află suspendarea talonului în cazul neînmatriculării în termen, suspendarea permisului pentru neplata amenzilor şi amenzi de până la 16.000 de lei.